fbpx
Сьогодні
16:20 13 Гру 2021

"Школи без нікотину та тютюну": Україна стала третьою країною у світі, що впроваджує пілотний проєкт ВООЗ

English version here

Фото: ukrinform

Україна взяла участь у пілотному проєкті ВООЗ "Школи без нікотину та тютюну", за результатами якого буде видано посібник для закладів освіти з впровадження політики вільного від нікотину та тютюну навчального простору.

Про це повідомив національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський.

За його словами, в усьому світі спостерігається тенденція з підвищення рівня поширеності вживання тютюнових виробів, електронних сигарет серед дітей та молоді. І одним з інструментів кампанії ВООЗ проти поширення тютюну став посібник, який допомагатиме вчителям, батькам, школам, місцевим органам влади виконати законодавчі норми, прийняті в більшості країн.

"В Україні куріння на території та в приміщеннях закладів освіти заборонено законом уже понад 10 років. Натомість ми спостерігаємо, що електронні сигарети мають місце в школах, і діти користуються цими пристроями у приміщенні, і навіть на уроках. Така ситуація спостерігається у всьому світі… Цей посібник пілотується в Україні, щоб зібрати досвід, наскільки реалістичні ці рекомендації у виконанні, наскільки він буде корисним для інших країн у запровадженні цих політик. Тому Україна стала третьою країною у світі, яка пілотувала цей посібник. І на основі досвіду цих країн він буде фіналізований і представлений для глобального використання", – сказав Скіпальський.

Він зазначив, що за даними глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, в Україні 18% дітей віком від 13 до 15 років споживали електронні сигарети. Фахівці сподіваються, що через роботу зі школами обізнаність підлітків щодо ризиків та шкоди електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну підвищиться.

Проєкт проходив з вересня по грудень 2021 року у 4 навчальних закладах: двох школах Києва та двох школах у Рівненській області. Координатор проєкту Оксана Левицька зазначила, що в кожній школі було прийнято документ "Політика школи без нікотину та тютюну", яка буде впроваджуватися на постійній основі. Була проведена інформаційна кампанія, в закладах освіти були розміщені матеріали про заборону вживання нікотинових і тютюнових виробів, а також матеріали про їхні ризики та шкоду для здоров'я.

На початку та наприкінці проєкту було проведено два опитування за участю понад 400 осіб, 95% з яких — школярі.

Зокрема, частка тих, хто отримав нову інформацію про ризики вживання та способи відмови від нікотинових та тютюнових виробів, зросла з 68% на першому етапі опитування до 81% на другому.

Окрім того, підтримка посилення контролю за дотриманням заборони курити в закладах освіти та на їх території зросла з 58% на першому етапі до 63% на другому етапі.

Водночас, за словами координатора проєкту, занепокоєння викликає той факт, що діти вважають електронні сигарети та тютюнові вироби для нагрівання менш шкідливими для здоров'я, ніж звичайні сигарети.

"Кожен четвертий учасник опитування пробував нікотинові та тютюнові вироби, і найбільшу частку в цьому займають електронні сигарети. Навіть після того, як пройшла інформаційна кампанія, школярі схильні вважати електронні сигарети та тютюнові вироби для електричного нагрівання менш шкідливими", – зауважила Левицька.

Досвід проєкту планується поширити в усіх школах України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: