fbpx
Сьогодні
22:26 11 Гру 2021

В Україні запускають кампанію до 105-річчя "Щедрика"

Фото: v-variant.com.ua

МЗС до 105-річчя всесвітньо відомого українського твору "Щедрик", яке відзначатимуть у 2022 році, запускає масштабну культурно-мистецьку кампанію "Щедрик: магія Різдва" (Shchedryk: celebrating Christmas magic).

Про це повідомляє МЗС України.

"105 років тому в Києві вперше пролунав "Щедрик" – українська мелодія, яка стала символом різдвяних свят у всьому світі. "Щедрик" став інструментом української дипломатії тих часів і звучав у кращих концертних залах Чехословаччини, Австрії, Швейцарії, Франції, Бельгії, Нідерландів, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Іспанії", – ідеться у повідомленні.

Наступного року виповнюється 100 років з моменту, коли "Щедрик" з шаленим успіхом виконали на сцені Карнеґі Гол у Нью Йорку. Після цього світове турне мелодії продовжилось у Мексиці, Бразилії, Аргентині, Уругваї, Кубі та Канаді.

З нагоди цих дат МЗС України разом із партнерами запускає масштабну кампанію "Щедрик: магія Різдва". Вона розпочнеться у Києві, щоб наступного року почати подорож світом. Ще запланована реалізація кампанії у США у 2022 році.

Щедрик

У Києві 18 грудня о 18:00 розпочнеться концерт на Михайлівській площі, під час якого прозвучить як "Щедрик", так і інші українські різдвяні колядки та пісні у виконанні відомих українських співаків, знаних хорів та оркестрів. Захід організовує Міністерство культури та інформаційної політики разом з Державним агентством з питань мистецтв та мистецької освіти.

Крім того, 18 грудня (20:00 – 23:00), 19 грудня (17:00 – 23:00) та 24-25 грудня (17:00 – 23:00) відбудеться відеомапінг з історією "Щедрика". У яскравій 2D та 3D анімації на будівлі Дипломатичної академії України (Михайлівська площа) будуть представлені чотири історичні етапи "Щедрика": язичницький період й український контекст пісні, європейський, американський період та сучасність. Захід організовує Міністерство закордонних справ, Міністерство культури та інформаційної політики разом з Державним агентством з питань мистецтв та мистецької освіти.

12-16 січня 2022 року (12:00 – 19:00) відбудеться мультимедійна інсталяція в Довженко-Центрі (вул. Васильківська, 1). Мовою сучасного мистецтва, через використання звуку, проєкцій, анімацій, кінетичних об`єктів, глядачам буде показана історія музичної композиції "Щедрик", точки її перетину з історією України та світовою культурою. Захід організовує Міністерство закордонних справ України.

Вхід на всі події вільний з дотриманням чинних карантинних вимог.

Проєкт реалізується за підтримки Посольства США в Україні та Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). Авторка наративу проєкту — засновниця ГО "Інститут Леонтовича" Тіна Пересунько. Айдентика проєкту — студента інституту Projector, курс Identity Максима Шаповала. Photinus studio — автори мультимедійної інсталяції та відеомапінгу (режисер — Олексій Сай). Партнер — Kyiv Academy of Media Arts, курс New Media. Технічний партнер мультимедійної інсталяції — компанія Epson.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: