fbpx
Сьогодні
11:52 10 Гру 2021

Кілька членів НАТО розлючені через одну з пропозицій Байдена Путіну, - ЗМІ

Президент США Джо Байден під час переговорів зі своїм російським колегою Владіміром Путіним заявив, що "сподівається на зустріч щонайменше чотирьох союзників по НАТО" з російськими представниками.

Як повідомляє Bloomberg, таке рішення розлютило країн-членів Альянсу східного флангу, які розуміють, що їх долю в майбутньому можуть вирішити інші держави – "жменька союзників".

І хоча Байден пообіцяв протистояти російському загарбництву, ця його пропозиція розцінюється членами Альянсу як поступка.

"Росії за жодних обставин не можна давати право голосу в тому, хто може бути або не може бути членом НАТО. Найтривожніше бажання Москви – розділити Європу на сфери впливу. Ми пам'ятаємо такі моменти з нашої власної історії, і ми аж ніяк не наївні в цьому питанні", – наголосила прем'єрка Естонії Кая Каллас.

Bloomberg, посилаючись на джерело, пише, що уряд однієї з країн регіону хоче, аби США пояснили слова Байдена. За даними іншого інсайдера, держави у східній Європі бояться можливих поступок для Росії, до яких подібні переговори можуть призвести. ЗМІ зазначає, що ці країни "давно не довіряють РФ", й на це впливає те, що більшість рішень щодо їх регіону в минулому приймалися без їх участі.

Один з дипломатів наполягає, що на те, хто може стати членом НАТО, не може впливати ні Росія, ні інші країни Альянсу.

"Усі на східному фланзі стурбовані пропозицією Байдена, особливо країни Балтії, Польща та Румунія", – сказав він.

ЗМІ повідомляє, що країни переймаються тим, що переговори "можуть дати Путіну шанс поділяти та панувати, вбиваючи клин між США та Європою чи навіть між європейськими членами Альянсу".

Нагадаємо, 9 грудня відбулася телефонна розмова між президентами США Джо Байденом та України Володимиром Зеленським. Під час переговорів американський лідер зазначив, що рішення щодо вступу нашої держави в НАТО залежить виключно від українців та країн-членів Альянсу.

Під час переговорів з господарем Кремля Владіміром Путіним Байден попередив лідера РФ, що США не зважатимуть на "червоні лінії" Кремля в цьому питанні. Проте у Держдепі зазначають, що зараз рано говорити про наш вступ в Альянс.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: