fbpx
Сьогодні
14:04 08 Гру 2021

Кулеба вважає, що відеозустріч Байдена та Путіна уможливила "стримування та деескалацію"

Фото: aa.com.tr

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що відеозустріч президента США Джо Байдена і президента РФ Владіміра Путіна 7 грудня уможливила "стримування та деескалацію".

Це перша офіційна реакція України після розмови лідерів, повідомляє Reuters.

"Сам по собі контакт слугує засобом стримування та деескалації. Ми цінуємо ключову дипломатичну участь США у зусиллях для того, щоб повернути РФ за стіл переговорів", – зазначив Дмитро Кулеба.

"Зараз, оскільки з боку Росії бракує конструктиву, головний пріоритет – це ефективно втілювати комплексний пакет стримування, щоб утримати її від подальшої військової ескалації", – сказав глава МЗС, додавши, що для цього ведеться тісна співпраця з союзниками "з обох боків Атлантичного океану".

Дмитро Кулеба зазначив також, що очікувана розмова Байдена і президента України Володимира Зеленського у четвер дозволить обговорити подальші кроки для стримування Росії та "реанімації" Нормандьского формату.

Нагадаємо, розмова Байдена і Путіна у форматі відеозустрічі по захищеному зв'язку відбулася увечері 7 грудня і тривала дві години. Основною темою було нарощування російських військ на кордоні з Україною.

У Білому домі повідомили, що Байден попередив Кремль про серйозні "економічні та інші заходи", якщо Путін вдасться до подальшої військової ескалації.

Путін, у свою чергу, повторив свої претензії щодо розширення НАТО і вимогу не приймати Україну чи інших сусідів РФ до Альянсу.

Безпековий радник Байдена розповів, що президент США відповів на це відмовою. Втім, Білий дім дав згоду на переговори з командою Путіна про те, як зняти стурбованість РФ у зв'язку з можливим приєднанням України до Альянсу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: