fbpx
Сьогодні
12:03 06 Гру 2021

ЄС минулого року витратив на оборону рекордні майже 200 млрд євро

Євросоюз минулого року витратив на оборону майже 200 млрд євро (225 млрд доларів)

Про це пише Reuters із посиланням на Європейське оборонне агентство (EDA). Вказано, що це рекордна сума з 2006 року, коли ці дані почали відстежуватися. При цьому наголошується, що загальні інвестиції урядів знизилися.

Так, за даними EDA, загальні витрати країн ЄС на оборону минулого року досягли 198 млрд доларів, що на 5% більше, ніж у 2019 році. Щоправда, до цієї суми немає відносин Данія, яка відмовляється від військових проєктів ЄС.

Витрати на оборону становили 1,5% від обсягу виробництва 26 країн Євросоюзу. Вказано, що на цю цифру довго чекали Сполучені Штати, які очолюють НАТО. Адже США досягають мети у розмірі 2% для своїх союзників.

Водночас у звіті EDA йдеться про спад спільних витрат, попри підписаний наприкінці 2017 року оборонний пакт Євросоюзу. Мета документа – спроба об'єднати ресурси та покласти край конкуренції між національними галузями промисловості, яка послабила минулі оборонні зусилля.

«Тенденція до зниження спільних витрат у Європі викликає особливе занепокоєння», – зазначив у звіті виконавчий директор EDA Іржі Седиві.

Він виявив скорочення спільних закупівель минулого року обладнання на 13%, у порівнянні з 2019 роком, до 4,1 млрд євро. Вказано, що це третє найменше значення зафіксоване в агентстві.

Купуючи минулого року зброю уряду країн Євросоюзу здебільшого робили угоди самостійно. Це значно не відповідало взятому у 2017 році зобов'язанню забезпечити, щоб трохи більше третини таких закупівель здійснювалось спільно з іншими членами Євросоюзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: