fbpx
Сьогодні
08:55 06 Гру 2021

Відсьогодні посилюєтся карантин у "жовтій" зоні та скорочується термін дії "жовтого" covid-сертифіката

В Україні з 6 грудня посилили обмеження у регіонах "жовтої" зони карантину, а також зменшили термін дії "жовтих" covid-сертифікатів про щеплення однією дозою вакцини.

Відповідні зміни до постанови №1236 уряд ухвалив на засіданні 24 листопада.

Обмеження

Раніше бізнес міг обирати, як працювати у "жовтій" зоні: не перевіряти документи про вакцинацію/негативний тест і працювати з обмеженням площі або перевіряти документи та працювати без певних обмежень площі. Нові правила такого не передбачають.

Заклади культури, ресторани, спортзали, басейни можуть працювати, тільки якщо весь персонал вакцинований принаймні однією дозою, має негативний тест чи сертифікат про одужання. Те саме передбачено й для відвідувачів.

Інакше — заклади можуть працювати на доставку та замовлення з собою.

У міському та внутрішньообласному транспорті "зеленої" або "жовтої" зони забороняється перевозити більше пасажирів, ніж є сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць стояння.

"Жовті" сертифікати

Після першого щеплення в "Дія можна отримати "жовтий" COVID-сертифікат. Він був дійсний упродовж 120 днів, а тепер — 30 днів.

В Україні щеплення роблять чотирма препаратами, інтервал між першою та другою дозою для вакцин різний:

  • AstraZeneca — 28 днів;
  • Pfizer — 21-28 днів;
  • CoronaVac — 14-28 днів;
  • Moderna — 28 днів.

Громадські заклади повинні перевіряти не лише наявність сертифікатів. Так, для перевірки потрібно зчитати QR-код із сертифіката через додаток "Дія". Після зчитування на смартфоні людини, яка перевіряє, з'явиться інформація, чи чинний документ.

Без зчитування сертифіката документ вважається ненаданим і неперевіреним.

Наразі у «жовтій» зоні залишаються Кіровоградська, Тернопільська, Харківська та Чернівецька області. Київ та 18 областей у "червоній" зоні. Однак останніми днями показники Києва та ще 7 областей наближаються до "жовтої" зони.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: