fbpx
Сьогодні
16:12 06 Гру 2021

Ткаченко повідомив, що у костелі Святого Миколая в Києві стартують протиаварійні роботи

Фото: МВС

Оціночна вартість ліквідації наслідків пожежі у костелі Святого Миколая у Києві становить 19,5 млн грн.

Про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Телеграмі.

"Нарешті можу повідомити, що протиаварійні роботи в Костелі Святого Миколая виконає ТОВ "Укрспецреставрація". Бюрократичні процедури, на жаль, змістили дату початку робіт. Але тепер переговорна процедура позаду, тож Національний будинок органної та камерної музики уклав договір з підрядником", – написав Ткаченко.

Він зазначив, що "Укрспецреставрація" одразу приступає до виконання робіт. Зокрема, наступних: укріплення віконних конструкцій; ремонт підлоги очистка та утилізація сажі; ремонт системи опалення; ремонт системи електропостачання та освітлення; ремонт системи пожежогасіння; встановлення захисних сіток та демонтаж навісних аварійних елементів.

За словами Ткаченка, орієнтовно тривалість робіт – грудень 2021 – січень 2022 року. Також він зауважив, що оціночна вартість ліквідації наслідків пожежі становить 19,5 млн грн.

"Фінансування відбуватиметься за рахунок зібраних благодійних коштів на порятунок костелу, так само як за донорські кошти сплачувалось проведення обстеження після пожежі та експертиза проєктно-кошторисної документації. Вдячний кожному, хто долучився до порятунку. Це унікальний випадок відкритої комунікації держави, представників бізнесу та людей, які виступили благодійниками", – написав міністр.

Ткаченко зазначив, що завдяки реальній взаємодії робочої групи по порятунку Костелу Святого Миколая, вдалось організувати ефективну покрокову комунікацію та контроль за витрачанням коштів благодійників у відповідності до українського законодавства.

"Символічно, що за католицьким календарем сьогодні День Святого Миколая, покровителя Костелу. Вірю, що до 1 червня 2022 року, дати передачі костелу в користування парафії св. Миколая, ми завершимо не тільки протиаварійні, а й реставраційні роботи", – додав він.

Як повідомляла Рубрика, пожежа в костелі Святого Миколая спалахнула 3 вересня ввечері на 1 і 2 поверсі органного залу і поширилася на покрівлю. О 23:26 вогонь був ліквідований на площі 80 кв. м. Жертв і постраждалих немає.

За інформацією міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, попередньою причиною займання було коротке замикання в органі. Вогнем було пошкоджено внутрішнє оздоблення будівлі та інструмент.

Костел Святого Миколая в Києві зведений у 1899-1909 роках в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким.

Будівлю ділять між собою Національний будинок органної та камерної музики України, як приміщення для концертів, і парафія святого Миколая Римо-католицької церкви в Україні, яка проводить тут богослужіння.

У червні 2022 року костел Святого Миколая передадуть римо-католицькій громаді.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: