fbpx
Сьогодні
17:07 05 Гру 2021

Клімкін заявив, що Путін хоче почати розмову про перерозподіл сфер впливу у світі

Останні заяви та дії російського президента Володимира Путіна свідчать, що він намагається почати розмови про новий перерозподіл сфер впливу у світі.

Про це зазначив дипломат, ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін, пише Еспресо.

Павло Клімкін згадав нещодавній ультиматум Путіна про те, щоб було досягнуто юридичної зобов'язувальної домовленості – хто вступатиме в НАТО, а хто не вступатиме.

"Завтра Путін почне цю розмову з Євросоюзом. Потім він почне розмову про економічні питання, потім – про гуманітарні. Тобто моя теза (і це дійсно дуже важливо для того, щоб розуміти, в якій геополітичній м'ясорубці, в якій геополітичній реальності ми перебуваємо) – Путін використовує енергетичну кризу, яку він сам і створив, міграційний шантаж, підняття ставок (оскільки він збиває супутники, накачує ситуацію на Кавказі, в Боснії) для того, щоб почати серйозну розмову про перерозподіл сфер впливу. Цей перерозподіл стосується не тільки нас, він також стосується Кавказу, де Путін хоче витіснити Сполучені Штати, також Середньої Азії, Близького Сходу, Африки. Проте в першу чергу – нас", – зазначив Клімкін.

За його словами, і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, і державний секретар США Ентоні Блінкен перед зустріччю у Стокгольмі 2 грудня точно отримали чіткі вказівки або інструкції. І в них є повноваження обговорювати такі серйозні питання. Дипломат нагадав, що Блінкен і Лавров були на закритій частині зустрічі Байдена з Путіним, тому вони в курсі всіх нюансів і конфіденційного обміну думками в Женеві.

"І вони можуть, якщо, звісно, захочуть (а я впевнений, що захочуть), підбити підсумки. Якщо ви пам'ятаєте, Байден, вибачте за сленг, "поставив на лічильник" Путіна і сказав, що в нього є від 6 до 12 місяців на те, щоб поліпшити свою поведінку. Не потрібно бути найкращим у математиці, щоб порахувати, що якраз зараз шість місяців, і це перший термін, коли Росія може звітувати або не звітувати про те, що зроблено чи не зроблено", – додав ексміністр закордонних справ України.

Нагадаємо, що президенти США і Росії Джо Байден і Володимир Путін зателефонують один одному увечері 7 грудня. Розмова буде проходити по захищеній лінії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: