fbpx
Сьогодні
12:54 04 Гру 2021

В Офісі президента прокоментували призначення Зеленським "сумнівних" суддів

В Офісі президента відповіли на зауваження про те, що більшість нещодавно призначених президентом Володимиром Зеленським суддів мають негативні висновки щодо доброчесності. Кажуть, Вища рада правосуддя своїм рішенням констатувала відсутність обґрунтованих сумнівів у кандидатах.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Офісу президента.

В Офісі президента вказують, що висновки ВРП були зроблені за результатами розгляду рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) про відповідність кандидатів за підсумками кваліфікаційного оцінювання.

Там також зазначили, що сам факт призначення суддів не дає їм абсолютного імунітету чи індульгенції від притягнення до відповідальності.

«У разі наявності конкретних фактів порушень закону тими чи іншими особами кожен має право звернутися до відповідного органу для здійснення перевірки та реагування», — йдеться в заяві ОП.

Нагадаємо, 1 грудня президент Володимир Зеленський призначив на вакантні посади 28 нових суддів: 27 — у місцеві суди першої інстанції та одного суддю — у господарський суд Донецької області.

Однак «Фундація DEJURE» звернула увагу, що двоє з новопризначених суддів — Андрій Ключник та Петро Заруба — ухвалювали рішення проти активістів Майдану.

Окрім того, там зазначили, 21 суддя має негативні висновки щодо відповідності критеріям доброчесності та професійної етики. Їх надає Громадська рада доброчесності — незалежний орган, який допомагає Вищій кваліфікаційній комісії суддів України в оцінці чинних суддів та доборі кандидатів на посади суддів.

Закон «Про судоустрій і статус суддів» передбачає, що суддя може отримати посаду, навіть якщо має негативний висновок від Громадської ради доброчесності. Але для цього рішення ради мають подолати не менше, ніж 11 голосами членів ВККС.

Степан Берко, менеджер з адвокації «Фундації DEJURE», наполягає, що більшість суддів із негативними висновками фактично не пройшли кваліфікаційне оцінювання, бо ВККС не розглянула і не скасувала ці висновки.

В організації вважають, що Зеленський мав би утриматися від будь-яких призначень суддів за рекомендацією ВРП, поки не завершиться перевірка на доброчесність самого складу ВРП та формування нової ВККС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: