fbpx
Сьогодні
22:29 04 Гру 2021

Справа Саакашвілі: у Грузії повідомили деталі суду

Експрезидент Грузії Михайло Саакашвілі відновлюється у шпиталі після тюремної голодовки, паралельно проходять судові засідання. Саакашвілі інкримінують низку злочинів, у двох справах його засудили заочно. Біля будівлі суду відбуваються мітинги його прихильників.

Про це на телеканалі "Україна 24" розповів голова громадської організації "Багатонаціональна Грузія" Арнольд Степанян.

"Поки що це на рівні чуток, що його намагаються перевести з військового шпиталю, в якому він перебуває, назад до в'язниці. На офіційному рівні цього не було сказано. Я не думаю, що його зараз перевели б. Якщо говорити про його здоров'я, то всі лікарі стверджують, що він почувається краще, але це видно і за його виступами в суді", – повідомив він.

"Йому інкримінують розтрату близько 9 млн ларі – приблизно 3 млн доларів. Це менш серйозне звинувачення… Я згоден з адвокатом, який каже, що президент має представницькі витрати, які він повинен мати право використати. Купив він костюм або найняв кухаря – він президент, він може цим користуватися. Але є і серйозні звинувачення, такі як розгін мітингу та закриття опозиційного телеканалу, побиття опозиційного депутата, хоча він не бив, але йому інкримінують, що він доручив побити. Я думаю, у цьому випадку треба буде поставити крапки над цими звинуваченнями, і нехай це вирішує суд".

Степанян зазначив, що судовий процес над Саакашвілі "проходить, м'яко кажучи, на тлі невдоволення міжнародної спільноти". Експрезидента Грузії у двох справах вже засудили заочно та присудили, відповідно, 3 роки та 6 років ув'язнення.

"Проходять мітинги біля суду, хоча я не сказав би, що велика кількість людей приходить на ці мітинги. Але яка б кількість не приходила, він є, як мінімум, керівником опозиційної політичної партії, за яку проголосували 600 тисяч людей на виборах. Крім того, він є колишнім президентом", – наголосив він.

"Що стосується тортур у в'язниці – не згоден з тим, що його катують. Видно по всьому, що його не катують і не катуватимуть. Таку особу, як Саакашвілі, чіпати зайвий раз, я сподіваюся, ніхто не буде, тому що дуже велика увага до його персони з боку міжнародної спільноти".

Степанян прогнозує, що судовий процес "триватиме доти, доки всі крапки не поставлять".

"Процес дуже політизується… Кожна політична партія намагається максимум вигоди з цього отримати… Я думаю, якщо так далі продовжиться, судовий процес переходитиме в піар чи гонитву за політичними очками", – сказав він.

Раніше Саакашвілі виголосив промову у суді, подякував українцям і покинув залу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: