fbpx
Сьогодні
20:05 02 Гру 2021

США приєднаються до переговорів щодо Донбасу: що відомо

Фото Reuters

США зможуть впливати на хід переговорів з Росією щодо Донбасу.

Про це розповів на телеканалі "Україна 24" представник української делегації у Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Сергій Гармаш.

"Сьогодні пан Лавров сказав, що планується створити прямий канал, як це було за колишньої адміністрації. Я думаю, це буде канал "Нуланд-Козак" за прикладом того, як був канал "Сурков-Волкер". І найімовірніше, таким шляхом Сполучені Штати допоміжно братимуть участь у переговорах України та Росії", — сказав він.

Гармаш пояснив, чому США не можуть брати участь у Мінському чи Нормандському форматі.

"Не прямо в Мінському процесі. Там, на жаль, немає іншого місця для Сполучених Штатів, ніж модератора в одній із робочих підгруп від імені ОБСЄ, там в принципі може бути й американець. Але нам це нічого не дає, крім того, що США краще розумітимуть ситуацію і краще знатимуть, що відбувається насправді. Впливу на переговори це не дасть.

У Нормандський формат їх не пустять, бо ані Франція, ані Німеччина, ані тим більше Росія не зацікавлені ​​в цьому. А ось прямий канал в принципі вигідний сьогодні й Росії, яка зацікавлена ​​у прямому діалозі за всіма форматами зі США, і Сполученим Штатам, які хочуть впливати на цей процес. Я думаю, і Україні це вигідно, тому що підтримка США досить вагома. Тут важливо, щоб ми могли чітко озвучувати США нашу позицію та пояснювати плюси й мінуси", — сказав він.

Гармаш зазначив, що успіху в переговорах він не очікує доти, доки Росія не визнає себе стороною конфлікту. Він наголосив, що позиції України та США у цьому питанні збігаються.

Раніше Блінкен заявив, що США готові запровадити такі санкції проти РФ, "від яких утримувалися в минулому".

Він підкреслив, що наразі залишається неясним, чи прийняв президент РФ Путін рішення про вторгнення в Україну.

І додав: "Але ми дійсно знаємо, що він створює потенціал для цього в найкоротші терміни, якщо він таке рішення прийме".

Тому, за його словами, попри невизначеність намірів і термінів, "ми повинні підготуватися до всіх непередбачених обставин й докладати зусиль, щоби Росія змінила свій курс".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: