fbpx
Сьогодні
22:53 02 Гру 2021

ДТЕК Ахметова приховує факт аварії на Бурштинській ТЕС, — "Схеми"

"Схеми" та "Центр протидії корупції" у своєму новому розслідуванні звинуватили структури українського олігарха Ріната Ахметова у приховуванні інформації про аварію на Бурштинській теплоелектростанції, внаслідок якої завдано шкоди не тільки екосистемі регіону, а й піддано ризику здоров'я мешканців прилеглих до ТЕС районів.

Результати розслідування опублікувало Радіо Свобода.

Бурштинська ТЕС, якою до цього керував нинішній голова Кабміну Денис Шмигаль, належить структурам, кінцевим бенефіціаром яких є найбагатша людина України — Рінат Ахметов. Саме Бурштинська ТЕС очолює антирейтинг станцій, робота яких негативно впливає на довкілля. Як і більшість ТЕС в Україні, Бурштинська має зношені потужності, які забруднюють повітря шкідливими викидами.

На початку листопада на Бурштинській ТЕС було зафіксовано масштабну аварію. У ДТЕК заявили, що прорвало звичайний колектор з водою та шкоди навколишньому середовищу немає, але Державну екологічну інспекцію з перевіркою на територію не пустили.

Журналісти-розслідувачі за допомогою дрону зуміли зняти місце аварії площею близько 10 га, зафіксувавши затоплення території ТЕС темною рідиною, що повністю суперечить заяві ДТЕК про прорив колектора. На думку фахівців, може йтися про прорив золошлакопроводу з небезпечними речовинами.

Дане припущення було підтверджено незалежною хімічною експертизою, яка виявила у рідині з місця затоплення перевищення допустимої норми токсичного елемента — миш'яку. Журналісти зафіксували, що цю рідину відкачували прямо у водосховище поряд, з'єднане з місцевою річкою, яка далі впадає в Дністер, що завдало серйозної шкоди екосистемі та поставило під удар здоров'я місцевих жителів.

Згідно з результатами розслідування, ДТЕК, як і раніше, не допускає до перевірки Бурштинської ТЕС екологічну інспекцію та офіційно заперечує факт масштабної аварії, тому питання, коли в Україні запрацює реальна система державного контролю та невідворотності покарання, як і раніше, залишається відкритим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: