fbpx
Сьогодні
22:10 01 Гру 2021

Побачать навіть пінгвіни. У суботу відбудеться повне сонячне затемнення

Колаж: Рубрика

У суботу, 4 грудня о 09:34, за Києвом відбудеться повне сонячне затемнення — останнє затемнення 2021 року.

Як пише НВ, різні фази затемнення будуть видно у всій Антарктиді, на півдні Африки, на крайньому південному сході Австралії (штат Вікторія та острів Тасманія) та у південних частинах акваторій Атлантичного, Індійського та Тихого океанів.

Сонячне затемнення — це явище, коли Місяць займає позицію між Сонцем і Землею, закриваючи наше світило від спостерігачів. Воно може бути частковим, коли частина диска залишається незакритим, і повним, коли тінь повністю закриває Сонце.

Затемнення 4 грудня 2021 року розпочнеться о 9:34 за Києвом.

Його повна фаза триватиме 1 хвилину 54 секунди.

Це затемнення 152 сароса (інтервалу часу, після якого затемнення Місяця та Сонця приблизно повторюються в тому ж порядку), тому воно дублює аналогічне 23 листопада 2003 року. Наступне затемнення цього сароса відбудеться 15 грудня 2039 року.

Смуга повної фази затемнення розпочнеться у південній частині акваторії Атлантичного океану на схід від Фолклендських островів у точці з координатами приблизно 52° пд. ш. та 51° з. д. Звідти тінь Місяця попрямує спочатку в південно-східному, а потім у південному напрямку через море Уедделла і вступить до Антарктиди.

Це затемнення буде незвичним, оскільки шлях повного затемнення рухатиметься зі сходу на захід через Західну Антарктиду, тоді як більшість шляхів затемнень рухаються із заходу на схід. Такий поворот можливий лише у полярних регіонах.

Додамо, що наступне сонячне затемнення відбудеться 30 квітня 2022 року. Його буде видно у Південній Америці, а також у південній та південно-східній зонах акваторії Тихого океану, у крайній південно-західній зоні акваторії Атлантичного океану та на деяких ділянках тихоокеанського узбережжя Антарктиди. Максимальна величина затемнення становитиме 0,64.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: