fbpx
Сьогодні
22:23 30 Лис 2021

Рада ухвалила закон про військових капеланів: що зміниться

English version here

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про створення в Україні Служби військового капеланства.

За відповідний законопроєкт №4626 проголосував 291 народний депутат. По 11 депутатів проголосували проти та утрималися.

Зокрема, він передбачає створення Служби військового капеланства як структурного підрозділу у складі військових формувань ЗСУ та закріплення статусу військових капеланів як військовослужбовців.

Це передбачає запровадження відповідних квот конфесійного представництва та мандату на право здійснення військової капеланської діяльності.

У ЗСУ зазначають, що згідно із законопроєктом, кількість військових капеланів не може становити менше ніж 0,15% від граничної чисельності службовців для Збройних Сил, Нацгвардії, Держприкордонної служби та інших законних військових формувань.

Окрім того, цей документ передбачає створення Міжконфесійних рад із питань військового капеланства при Міноборони та Міністерстві внутрішніх справ.

Законопроєкт визначає, що інформація особистого характеру, яку військові розповідають капеланам, є конфіденційною. Військовий капелан має право не відповідати на запитання щодо фактів і обставин, які стали йому відомі під час сповіді.

Хто такі капелани?

Це священнослужителі, які поєднують свій церковний сан з іншою діяльністю. Капеланом може бути громадянин України з вищою богословською освітою, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні церкви чи релігійної організації та який отримав мандат від власної церкви на право здійснювати капеланську діяльність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: