fbpx
Сьогодні
09:56 30 Лис 2021

Обшуки у КМДА не торкнулися департаменту, директора якого Кличку "радив" Єрмак, - ЗМІ

Коллаж - Юлия Мелешко/LIGA.net

Масові обшуки у КМДА, що торкнулися більшості її структурних підрозділів, "оминули" департамент міського благоустрою, директор якого два роки тому був призначений на посаду "за рекомендацією" керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Про це йдеться в матеріалі Bihus.Info.

Олексій Кулеба очолив департамент міського благоустрою КМДА у листопаді 2019 року.

За словами міського голови Києва Віталія Кличка призначення Олексія Кулеби на цю посаду було рекомендацією керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

"Це моє було прохання. В розмові з Єрмаком він сказав, що там були зауваження і благоустрій – корумпована складова, тобто корумпований. Я кажу – добре, я готовий. Якщо ви мені можете надати людину, я готовий поставити людину, але максимально ефективну. Ніяких політичних зобов'язань не було, нічого. Через деякий час Єрмак дав мені – "подивись цю людину", – сказав в інтерв'ю редакції Bihus.Info Віталій Кличко.

Із початку цього року Олексій Кулеба – перший заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень. Він спрямовує, контролює та координує діяльність, у тому числі департаменту міського благоустрою.

Із початку травня цього року правоохоронці регулярно проводили обшуки у структурних підрозділах КМДА. Слідчі дії проходили у рамках кримінальних проваджень, переважно, щодо ухилення від сплати податків, незаконної видачі дозвільних документів та розтрат бюджетних коштів.

За останні півроку у департаментах, управліннях та комунальних підприємствах КМДА відбулося не менше 70 обшуків.

Міський голова Віталій Кличко у коментарях ЗМІ та під час брифінгів називав цей процес "атакою на КМДА та на нього особисто з боку Офісу Президента".

У відповіді на запит Bihus.Info у КМДА надали перелік структур, де правоохоронці провели обшуки.

Серед усіх департаментів, управлінь та комунальних підприємств не було згадки про департамент міського благоустрою. Цей департамент контролює законність встановлення споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи будь-якого іншого призначення. Зокрема йдеться про перевірку зон стихійної торгівлі, а також перевірку дозвільних документів на встановлення об'єктів малої архітектурної форми (МАФи).

Крім того, у департаменті благоустрою можуть зупиняти самовільні роботи і висувати приписи з вимогою знесення об'єктів, встановлених без дозвільних документів або з порушеннями. Традиційно, він вважався структурою з високими корупційними можливостями, на що, до слова, звертав увагу і сам Андрій Єрмак.

Нагадаємо, восени 2019 року окремі депутати від партії "Слуга Народу" зареєстрували законопроект "Про місто Київ – столицю України", який передбачав розділення посад голови КМДА та мера. Віталій Кличко, який нині займає обидві посади, назвав даний законопроект "узурпацією влади".

У вересні цього року проект закону включили до порядку денного, однак голосування щодо нього переносять. Конфлікт через розділення посад триває між міським головою Віталієм Кличком та Офісом Президента вже понад два роки. У певні періоди часу сторонам вдавалося знаходити компроміс.

Варто зазначити, що у жовтні відбулася перша за рік зустріч Віталія Кличка та Володимира Зеленського, на якій обговорювали проблематику столиці, тепло та тарифи. А також, за словами міського голови, на зустрічі з президентом піднімалося питання і щодо регулярних обшуків та кримінальних проваджень щодо посадовців КМДА.

Рубрика:
Київ Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: