fbpx
Сьогодні
16:08 29 Лис 2021

В Україні стартує проєкт про освіту з безпеки руху

Фото: U-Cycle

U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») розпочала національну кампанію «Велосипедом до школи».

Про це пише U-Cycle.

"Метою проєкту є інтегрувати навчання з безпеки руху на велосипеді в українську шкільну освіту, а також сприяти його впровадженню на основі розробленого документу національної політики. Така освіта в Україні забезпечить ефективніший захист дітей і підлітків на велосипедах та підвищить їхню участь у дорожньому русі", – йдеться у повідомленні.

Поїздки на велосипеді стають дедалі популярніші в Україні, однак безпека на дорогах залишається основною проблемою в країні: ДТП є найпоширенішою причиною смертності серед молоді до 18 років. Крім недостатньої велоінфраструктури, основною проблемою часто є незнання правил дорожнього руху та правильної поведінки в дорожньому русі.

В Україні стартує проєкт про освіту з безпеки руху

За результатами першого в Україні дослідження шкільної мобільності, яке провели в межах проєкту «TUMI: шлях до школи» серед 28 тисяч 304 учнів та учениць, 71% дітей заявили, що мають велосипед, а 51% з них сказали, що хотіли б їздити велосипедом до школи.

Опитування показало, що лише 2% пересуваються на велосипеді (включаючи самокат), 56% школярів дістаються до школи пішки (включаючи ролики та скейт), 23% – громадським транспортом, 19% є пасажирами автомобіля. Крім цього, дослідження шкільної мобільності продемонструвало, що найбільший відсоток учнів початкових класів до школи привозять батьки, а з 5 по 9 класи поступово збільшується кількість школярів, які пересуваються до школи пішки, громадським транспортом та велосипедом.

Проєкт передбачає, зокрема, такі активності:

  • розробка національної політики про освіту з безпеки дорожнього руху (в т.ч. освіту з безпеки руху на велосипеді) для українських шкіл
  • розробка програми уроків з безпеки руху для шкіл
  • пілотна кампанія «Велосипедом до школи» для 15 шкіл, відібраних на конкурсній основі, дослідження мобільності учнів та безпеки дорожнього руху, встановлення велопарковок і купівля велосипедів для 15 пілотних шкіл
  • створення навчальних матеріалів та освітніх відеороликів
  • навчання та сертифікація перших 150 веломенторів та веломенторок з-поміж поліцейських, вчителів і велоактивістів
  • мережевий освітній захід Bike Camp для веломенторів та веломенторок
  • день «Велосипедом до школи» в межах програми міжнародної конференції Veloforum 2023.
Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: