fbpx
Сьогодні
14:00 29 Лис 2021

Вся правда про журналістику рішень: розповідає головна редакторка "Рубрики"

Чому журналістика рішень ефективна в Україні та для кого вона працює? Всю правду про solutions journalism розповідає Анастасія Руденко для "Премії імені Георгія Ґонґадзе"

Анастасія Руденко, ​​засновниця і головна редакторка єдиного в Україні медіа у підході журналістики рішень "Рубрика", шеф-редакторка видання Донецької та Луганської областей "Восточный Вариант". Цього року стала лауреаткою спецпроєкту Премії Ґонґадзе та The Ukrainians "30 до 30: Хто творить майбутнє медіа"

  • Що таке журналістика рішень?

Це сказати "є проблема, але ось і приклад, як її можна вирішити". Зробити журналістику не тільки watchdog (класичне призначення медіа), а і guidedog ("собакою-поводирем") для читачів. Причому метою точно не є розказати "позитив" чи "історії успіху", заспівати комусь дифірамби. Задача дати інструкцію, ЯК працює це рішення. Показати реалістично і обмеження, і завдяки чому воно стало можливим.

  • Чому ви створили окреме медіа для журналістики рішень?

Бо в цьому точно є ніша. Українські видання, висвітлюючи проблему, часто вдаються навіть до істеричного стилю викладу. І такі настрої пригнічують. Ми бачимо запит на альтернативу.

  • На кого ви націлюєте свої матеріали?

На тих, хто хоче ставати агентом змін у себе в громаді. Це може бути будь-хто. І сільський голова, і місцевий мешканець, який небайдужий до проблеми забруднення водойми поблизу, і активна викладачка школи. Всі українці, яким хочеться отримати адекватну картину світу і водночас познайомитися з обнадійливим досвідом.

  • Чому журналістика рішень ефективна?

Бо це найдієвіший формат журналістики для того, щоб вплив масштабувався. Ми пишемо матеріали так, щоб вони могли стати інструкцією для всіх, хто захоче повторити це рішення. І вже маємо такі приклади, коли наші читачі надихалися подати "такий же, як побачили у нас" проєкт на Громадський бюджет свого міста чи доєдналися до ініціативи.

  • Чи є у вас role models в цій сфері?

Є навіть глобальна організація Solutions Journalism Network, яка веде величезну базу історій зі всього світу, написаних у підході журналістики рішень Storytracker. Тож, це перший ресурс, з яким раджу познайомитися.

Чимало видань, особливо за кордоном, виділяють такий розділ на сайті, але ми свідомо оголосили "Рубрику" "медіа рішень" повністю. І плануємо чим далі, тим більше своїх форматів переводити на ці "рейки". Все, аби конструктивного і корисного контенту в Україні ставало більше ☺️

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: