fbpx
Сьогодні
22:55 28 Лис 2021

У грудні одноразові пластикові пакети в Україні стануть платними

В українських магазинах з 10 грудня 2021 року одноразові пластикові пакети стануть платними. Їх продаватимуть за ціною від 2 до 3 гривень за штуку.

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України.

Для адаптації та виведення з обігу пластикових пакетів надають три місяці.

Ціни

  • пакет без ручок і без бічних складок – 2 грн;
  • пакет без ручок з бічними складками – 2,50 грн;
  • пакет з ручками і з бічними складками – 3 грн.

Використовувати пластикові пакети буде заборонено в усіх сферах обслуговування, їх надаватимуть лише за гроші. За безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів суб'єктів господарювання каратимуть штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого ж порушення – у розмірі від 3400 до 8500 грн. Виняток становлять біорозкладані пакети для упаковки у виробництві.

У 2022 році після завершення періоду адаптації буде заборонено продаж надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів.

пластикові пакети заборона інфографіка

Яка альтернатива пластиковим пакетам?

Звісно, не всім захочеться витрачати по 2 грн, щоб запакувати в окремий пакетик кожну покупку, бо тільки на пакети витрачатиметься чимала сума. То що ж робити і чим їх замінити?

  • Куди складати покупки

екосумка

Замість поліетиленових пакетів – ганчір'яні господарські сумки та шопери. І виглядає естетично, і прослужить довше, і вагу витримає більшу. Простий варіант – купити таку сумку. Складний – пошити самостійно, прикрасивши сумку вишивкою, бісером та іншими декоративними елементами (заодно гарна можливість направити нереалізований творчий порив у корисне русло).

Ціни на шопери варіюються від 9 до 300 грн (раптом хтось хоче брендову). Господарча торбина коштує зазвичай не більше 50 грн.

  • Де зберігати їжу

ланч бокс

Для зберігання їжі, що швидко псується, замість харчової плівки та пакетів підійде фольга. Продукти та їжа – це той випадок, коли можна використовувати пластикові контейнери багаторазового користування, які при належному очищенні можуть прослужити довго.

Напевно, у кожному будинку залишаються металеві та скляні баночки від соусів, заправок, консервацій, печива. Вони ідеально підійдуть для зберігання круп, спецій, макаронів, цукру, борошна, цукерок. Для цієї мети можна використати і тканинні мішечки – можна пошити, а можна знайти магазини, які вже продають товар у таких мішках.

Звичайні харчові контейнери коштують від 6 до 40 грн. Ланчбокси – до 130 грн. Також є термоланчбокси ціною до 250 грн.

  • У чому купляти продукти

сетки для покупок

Для цього є паперові пакети та продуктові сіточки, для м'яса – крафтовий папір чи пластикові харчові контейнери. Вдома ж м'ясо можна зберігати у скляних банках.

До речі, зараз стало популярно робити сіточки для овочів самостійно – в'язати їх гачком, наприклад. Так що, в мережі знайдеться досить багато схем та інструкцій щодо їх виготовлення своїми руками, якщо є вільний час та бажання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: