fbpx
Сьогодні
08:50 27 Лис 2021

Пам'ятаємо. Сьогодні Україна вшановує 88-ту річницю Голодомору

English version here

Голодомор 1932-1933 років – одна з найтрагічніших подій за всю історію нашої країни. Пам'ять жертв Голодомору вшановують щороку в четверту суботу листопада.

У 2021 році День пам'яті жертв Голодомору припадає на 27 листопада. Цьогоріч – 88-роковини цієї трагічної сторінки в історії країни.

Упродовж десятиліть Голодомор в радянській Україні замовчувався. Дослідження з цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-х років минулого століття.

Вагомого приводу для голода 1932-1933 років не було. Влада СРСР запровадила його штучно, проводячи примусові хлібозаготівлі.

За весь час Голодомору загинуло близько 4 мільйонів людей. А взимку люди гинули особливо часто: 24 людини у хвилину, з яких було понад 80% українців, трохи менше 5% росіян, а інші: євреї, поляки, білоруси, болгари. Половина жертв була у віці від 6 місяців до 17 років.

Проте точних даних про кількість жертв немає тому, що всі документи були відразу ж знищені. Історики, говорячи про втрати, розходяться в цифрах від 3 мільйонів до 10.

Нині в Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. За даними останніх соціологічних опитувань, 77% українців вважають цю трагедію геноцидом.

У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Цю ініціативу підтримало 24 країни по всьому світу.

Сьогодні Україна вшановує 88-ту річницю Голодомору

Україна вшанує жертв Голодомору під час акції "Запали свічку пам'яті". О 16:00 буде оголошено хвилину мовчання.

У цей час кожен охочий може долучитися до акції та встановити свічку на підвіконні.

Головним місцем проведення буде Національний музей Голодомору-геноциду, де очікуються представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, іноземних гостей, передає пресслужба Українського інститут національної пам'яті (УІНП).

Протягом дня в українських містах та селах приспустять прапори та обмежать розважальні заходи, а також внесуть зміни до програм комунальних засобів масової інформації.

Український інститут національної пам'яті започатковує всеукраїнський форум "Сила пам'яті: молодь говорить про Голодомор". В режимі відеоконференції проведуть «неформальну розмову про сучасні сенси пам'ятання минулого», пише установа.

У храмах 27 листопада проводитимуть поминальні панахиди за жертвами Голодомору в Україні.

27 листопада – важливий для України та кожного громадянина день. Четверта субота листопада – пам'ятний день, коли ми, запалюючи свічки та покладаючи горщики із зерном до пам'ятників та меморіалів, вшановуємо жертв Голодомору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: