fbpx
Сьогодні
09:03 27 Лис 2021

Денісова про екологію в Криму: "За роки окупації проблеми збільшуються за масштабом"

Омбудсмен розповіла, як саме окупанти знищують екологію Кримського півострова.

За роки окупації Росією українського Криму проблеми з довкіллям, які там виникають, збільшуються за глобальністю, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона наголосила на необхідності Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року.

«До мене надходять повідомлення щодо порушення екологічних прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя. За роки окупації проблеми довкілля ТОТ збільшуються за масштабами та глобальністю. Забруднення Чорного моря, погіршення водозабезпечення, техногенні катастрофи та інші екологічні проблеми, спричинені недбалістю окупаційної влади, призводять до знищення унікальних екосистем Кримського півострова», – зазначила Денісова.

Вона додала, що через збільшення кількості суден, які курсують вздовж тимчасово окупованої території, збільшується число випадків розливу нафти Чорному та Азовському морях.  Водночас навчання, які РФ провела в Криму цього року, вибухи боєприпасів у морі суттєво забруднюють морське середовище. Також це стає причиною  загибелі  морських тварин. Зокрема, за словами Денісової, загинуло 300 дельфінів.

«Інтенсивне викачування підземних прісних вод на ТОТ призводить до появи солончаків, а зміна русла гірських річок загрожує існуванню прісноводних риб та комах, занесених до Червоної книги України За роки окупації на ТОТ збільшилась кількість стихійних сміттєзвалищ та нечистот, які скидаються в Чорне та Азовське моря», – йдеться у повідомленні омбудсмена.

Денісова додала, що значної шкоди екології  окупованого Кримського півострова завдає:

  • знищення 100 тисяч дерев і 116 тисяч чагарників (з них 363 хвойних та листяних дерева в Козачій бухті м. Севастополя);
  • видобуток будівельного каменю на горі Агармиш;
  • незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення біля м. Балаклава;
  • видобуток прісної води з під Азовського моря та розорення 20 тис. га степових ділянок, що підтверджується Державним космічним агентством України.

«Наголошую на необхідності додержання статті 35 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол І), від 08.06.1977 щодо належного поводження із довкіллям під час воєнних дій», – підсумувала Денісова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: