fbpx
Сьогодні
15:52 26 Лис 2021

Зеленський прокоментував можливу причетність Демченка до "Харківських угод"

Фото ОПУ

Президент Володимир Зеленський заявив, що перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко не підписував так звані Харківські угоди, але це наразі розслідують правоохоронні органи.

Про це він сказав на пресмарафоні, передає "Нromadske".

Зеленський наголосив, що він активізував питання щодо Харківських угод на засіданні Ради нацбезпеки та оборони.

«Щодо Руслана Демченка: у Петра Порошенка він працював в Адміністрації президента. Він його начебто сховав. У нього таке біполярне роздвоєння: одна риторика ㅡ проти всіх, хто працював при Януковичу, інша ㅡ він ховав людей. Бурбу ㅡ у розвідку, Демченка ㅡ в адміністрацію президента. Саме з Демченком він робив розмови щодо "нормандських зустрічей", Мінських угод», ㅡ сказав Зеленський.

Президент, заявив, що Демченко під час роботи на посаді заступника міністра закордонних справ (з 2010 по 2014 рік) не підписував Харківські угоди: «Але є правоохоронні органи ㅡ хай розслідують. Він дає показання».

Зеленський також наголосив, що у команді п'ятого президента також працювали заступниками глави МЗС Костянтин Єлісєєв та Павло Клімкін.

«Усі вони після Харківських угод працювали саме там ㅡ у владі Порошенка. Я вважаю, що нічого страшного, вони були заступниками, виконували свою роботу, але не ставили підписи під Харківськими угодами», ㅡ сказав Зеленський.

Він також заявив, що закиди про те, що нібито Крим Росії віддав Демченко «є чистою маніпуляцією».

Довідка

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов доручив СБУ перевірити обставини підготовки та ратифікації Харківських угод від 2010 року. Загалом СБУ має перевірити обставини, у яких спосіб 236 народних депутатів голосували за ці домовленості.

Руслан Демченко як тодішній заступник міністра міг готувати та погоджувати їх текст, але у МЗС стверджували, що він не був причетний до підготовки документів. Втім, журналісти проєкту «Схеми» заявили, що відшукали в архіві Верховної Ради стенограму закритого засідання безпекового парламентського комітету за 26 квітня 2010 року, де нібито Демченко лобіював Харківські угоди.

Що за Харківські угоди?

Колишній президент-втікач Віктор Янукович 21 квітня 2010 року, перебуваючи в Харкові, підписав від імені України угоду між Україною та Росією, якою на 25 років продовжено термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

Янукович зробив це нібито під приводом отримання знижки на природний газ. Насправді ж штучно створив передумови для збільшення чисельності військ РФ та умови їх перебування на території України.

Від 20 лютого 2014 року військовослужбовці Чорноморського флоту Росії, взаємодіючи з іншими підрозділами Збройних сил РФ, здійснили військову окупацію та подальшу анексію півострова Крим. Це призвело до тяжких наслідків, зокрема до порушення територіальної цілісності України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: