Зеленський каже, що мови про розміщення канадських винищувачів в України поки нема

Україна отримала сигнали підтримки від США, Британії, Туреччини, ЄС і Канади. Водночас мови про розміщення канадських винищувачів в України поки нема.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив на пресмарафоні, передає LB.

"Щодо винищувачів, які можуть бути на нашій території – про це на сьогодні мови немає. Про багато речей є, про підтримку, техніку, і це не на випадок ескалації. В принципі зараз ми постійно закуповуємо техніку чи отримуємо, ще два Island (американські патрульні катери. – Ред.) приходять зі Сполучених Штатів", – зазначив він.

Глава держави додав, що Україна постійно комінкує з партнерами щодо питань озброєння і безпекової ситуації. Планується, що голова Офісу президента Андрій Єрмак проведе розмову з радником президента США з питань безпеки Джейком Салліваном.

Також президент Європарламенту Шарль Мішель, з яким Зеленський говорив учора, виступає за проведення відкритого діалогу України з Росією.

"Шарль Мішель мені каже відкрито: "Ми за те, щоби ви виходили на спілкування з Росією, виходили на діалог, і кажіть, будь ласка, відверто". Я і кажу – ми готові", – зазначив президент.

Зеленський вважає, що президент РФ, якщо він не планує ескалації, має публічно сказати, що Росія не готує повномасштабне вторгнення в Україну.

"Тому Шарль Мішель мені сказав, що нам потрібно формувати якийсь кейс, як розмовляти далі. Я розраховую на декілька форматів. Є "нормандський формат", про це говорить французька сторона, вона хоче далі тиснути на Росію, щоб у нас відбулось засідання "четвірки" з новим канцлером. І паралельно ми очікуємо від переговорів США і Росії. І окремо – що сказав Шарль Мішель, що треба терміново розмовляти між головами адміністрацій, між Козаком і Єрмаком, або в будь-якому іншому форматі", – зазначив президент.

Нагадаємо днями видання Globe and Mail повідомило, що Канада розглядає можливість посилити свою військову місію в Україні на тлі нарощування сил Росією біля кордонів. За даними ЗМІ, розглядалися два варіанти. Перший – відправлення кількох сотень військових надодачу до тих солдат, які вже перебувають в Україні з навчальною місією.

Другий – перемістити військовий корабель в Чорне море або передислокувати винищувачі CF-18 із Румунії.

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві презентували сервіс онлайн-запису до шкіл та учнівський е-квиток: навіщо це рішення

У столиці презентували електронний учнівський квиток та сервіс онлайн-запису до навчальних закладів. Про це пише… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Після удару 30 квітня на аеродромі в Джанкої зникли два російські радари

Після удару по аеродрому в Джанкої, що відбувся в ніч на 30 квітня, зі своїх… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: Чернігівщина отримає €400 тисяч від Франції на відновлення районної лікарні та університету

Чернігівська область отримає 400 тисяч євро французької допомоги на відновлення центральної районної лікарні та Національного… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Президент вважає, що путін спробує зірвати Саміт миру

Російський лідер країни-агресорки володимир путін буде намагатися зірвати роботу Саміту миру, який у середині червня… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: за гроші USAID в Україні збудували лоцманське судно

Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку USAID профінансувало будівництво в Україні нового лоцманського судна,… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Українські сіянці в ЄС: Парламент ухвалив закон про лісові репродуктивні ресурси 

Верховна Рада ухвалила закон про лісові репродуктивні ресурси, який дозволить сертифікувати нашу продукцію за європейськими стандартами. Завдяки… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.