fbpx
Сьогодні
18:40 26 Лис 2021

Письменниця з Донеччини презентувала в Стамбулі казку для дітей

Маріупольчанка Тетяна Касьян написала казку, яка увійшла до збірки, виданої в рамках міжнародного проекту «Прокинься, не спи: сучасні казки для нового покоління».

Про це пише Східний Варіант.

Авторка, яка, яка зараз живе та працює у Києві, була єдиною представницею України, а відібрано для видання було твори понад 30 письменників з усієї Європи та Центральної Азії.

Ця подія сталася в рамках нової творчої ініціативи від регіонального офісу структури «ООН-жінки» для країн Європи та Центральної Азії «Прокинься, не спи: сучасні казки для нового покоління». Мета проекту – змінити уявлення суспільства про роль жінок та дівчаток шляхом переосмислення казок. Ця ініціатива реалізується в рамках кампанії «Покоління рівності» за фінансової підтримки Швейцарського агентства з розвитку та співробітництва.

Письменниця з Донеччини

Презентація збірки з 28 казок пройшла у гібридному форматі – частина гостей зібралася у Стамбулі, частина була онлайн, а сама дія транслювалася у прямому ефірі.

Громадська активістка, менеджер з комунікацій громадської організації «Точка опори ЮА» та автор книги «Про що мовчати» Тетяна Касьян презентувала свою казку «Сплячий замок» на «живій» презентації у Стамбулі у четвер.

«Нашим завданням було переосмислити традиційні казки або написати власну нову, де світ представлений різноманітно, де немає стереотипних ролей для дівчаток та хлопчиків. Власне, у мене є власний не дуже приємний досвід із "Сплячою красунею". Я вирішила, що моя героїня буде не спати, а діяти, – зауважила Тетяна Касьян.- А слоган до казки може звучати так: «Дівчата та юнаки, цілуйте того, кого хочете – за згодою та із взаємністю».

Письменниця з Донеччини

Авторка вважає, що казки грають величезну роль нашому житті. «Вони формують шаблони, які змінюють наші стереотипи та ставлення до людей та ситуацій, – переконана Тетяна Касьян. – Я хочу, щоб кожна дівчинка та хлопчик знали, що вона чи він має захищати свої власні кордони».

Вигадувати різні історії Тетяна почала з дитинства – «як тільки навчилася нормально писати». Її першими пробами стали записи спостережень за свійськими тваринами, і потім – казки і навіть розповіді у стилі фентезі.

Письменниця з Донеччини

На воркшопі UN Women Тетяна переймала досвід з десятком дитячих письменників та активістів з усього світу. І написана англійською після цього навчання казка «Сплячий замок» увійшла до збірки поряд з творами професійних письменників.

Поки що казка Тетяни доступна лише англійською мовою, також можна безкоштовно читати онлайн всю збірку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: