fbpx
Сьогодні
22:23 25 Лис 2021

Рух "Чесно": Відновлення звітування партій під загрозою: комітет не підтримав частину пропозицій Зеленського

Фото: Рух "Чесно"

Комітет з питань правової політики не підтримав дві з п'яти пропозицій Володимира Зеленського, який ветував законопроєкт 5253-1 й відправив його до Верховної Ради на доопрацювання.

Провал бодай однієї пропозиції у сесійній залі відкладає відновлення звітування політичних партій на невизначений період, а державне фінансування партій остаточно перетворить у дарування партіям бюджетних коштів, якими ті безконтрольно користуються вже понад півтора роки. Таку думку висловив провідний аналітик з партійних фінансів руху "ЧЕСНО" Ігор Фещенко.

Відповідно парламент фактично заблокує реформу політичних фінансів 2015 року, яка мала зменшити вплив олігархів на діяльність політичних партій.

"Сьогоднішнє рішення комітету важливе, але не визначальне. У своєму вето Володимир Зеленський дав одразу п'ять пропозицій до законопроєкту, з яких три – відповідають вимогам спільної заяви понад 60 громадських організацій. Ці три пропозиції на комітеті фактично не дискутувалися і були підтримані. Впродовж двох годин нардепи ламали списи довкола двох інших правок. Перша стосується надання парламентській фракції права відмовлятися від держфінансування для партії. Друга пропозиція – виключити із тексту законопроєкту норму, яка передбачає виділення для партій коштів держфінансування, яке ті недоотримали за 2019 рік. Обидві ці правки комітет не підтримав. Все що зараз важливо – це доля цього законопроєкту у сесійній залі", – зазначає Ігор Фещенко.

Процедура розгляду Верховною Радою пропозицій президента передбачає голосування усіх правок окремо. Парламент матиме п'ять голосувань по кожній пропозиції і наприкінці має ухвалити законопроєкт в цілому. Якщо хоча б одна пропозиція президента не буде підтримана більшістю народних депутатів, для подолання вето потрібно буде зібрати підтримку двох третин парламенту, тобто 300 голосів. 

Ігор Фещенко вважає, що варіант з подоланням вето є нереалістичним. Так, за його словами, можливі два сценарії – або всупереч рішенню комітету нардепи підтримають усі пропозиції Зеленського і тоді за законопроєкт в цілому потрібно буде 226 голосів, або ж якась із пропозицій не отримає підтримки і тоді законопроєкт гарантовано провалиться. 

"Навіть якщо законопроєкт набере 226 голосів, все одно його у підсумку знову повернуть на доопрацювання. Таким чином є ризик, що ми опинимося у патовій ситуації і відновлення звітування партій так і не відбудеться. У випадку провалу голосування депутати до цього питання можуть вже і не повернутися", – наголошує експерт. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: