fbpx
Сьогодні
13:18 25 Лис 2021

Кулеба прокоментував частину коаліційної угоди нового уряду Німеччини щодо України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба позитивно оцінює частину коаліційної угоди нового федеративного уряду Німеччини щодо України та Росії, однак залишається стриманим через відсутність принципової позиції щодо "Північного потоку-2"

Про це він заявив під час онлайн-брифінгу, передає "Укрінформ".

"Позитивно оцінюю ті частини коаліційної угоди, які присвячені Україні і Росії. Дуже чіткі формулювання щодо Російської Федерації. Стримано оцінюю частину, присвячену енергетичним проєктам, геополітичним енергетичним проєктам, які реалізуються в Європі", – зазначив Кулеба.

Він пояснив, що наша сторона хотіла б бачити більш чітку і принципову позицію щодо "Північного потоку-2", тому Україна надалі працюватиме з німецькими партнерами щодо газопроводу.

Міністр зауважив, що має дуже добрий контакт і рівень відносин з нинішнім главою МЗС Німеччини Гайко Маасом, а щодо ймовірної кандидатки на його посаду співголови «Зелених» Анналени Бербок Кулеба наголосив, що контактував з нею ще до виборів.

"Я буду радий продовжити спілкування і відносини або з нею, або з будь-яким іншим очільником німецького міністерства закордонних справ", – підкреслив глава української дипломатії.

У МЗС також не очікують жодних радикальних змін чи коригування в німецькій зовнішній політиці щодо України, що, на думку міністра, підтверджує коаліційна угода нового уряду.

"Там написано, що Німеччина підтримуватиме територіальну цілісність України, і це дуже важливо. Ми дуже багато працювали з німецькими партнерами над тим, щоб у тексті коаліційної угоди підтвердилася підтримка євроінтеграційних прагнень, європейських прагнень України", – поінформував міністр.

Стосовно питання постачання зброї нашій країні Кулеба зазначив, що в МЗС не бачать жодних правових, політичних чи моральних обмежень для постачання зброї і зміцнення обороноздатності України.

"Будемо спілкуватися з новими німецьким урядом і про це", – акцентував глава зовнішньополітичного відомства.

Як повідомлялося, 24 листопада керівники Соціал-демократичної і Вільної демократичної і «Зеленої» партій домовилися щодо створення уряду.

У коаліційній угоді партії закріпили зобов'язання ФРН продовжувати зусилля щодо відновлення територіальної цілісності України. Учасники також підкреслили, що Німеччина продовжуватиме разом з ЄС та його державами-членами розвивати програму Східного партнерства.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: