fbpx
Сьогодні
18:55 24 Лис 2021

У Зеленського пояснили, як транш від МВФ може допомогти Україні

Програма Міжнародного валютного фонду (МВФ) необхідна Україні для вирішення переліку питань, пов'язаних з економікою і реформами.

Про це повідомив на телеканалі "Україна 24" радник президента Олег Устенко.

"На засіданні Ради директорів було прийнято два рішення по Україні. Перше рішення – це те, що ми отримуємо 700 мільйонів доларів. Друге рішення – це те, що програма буде продовжена до червня наступного року, тобто додатково на 6 місяців, що дозволяє претендувати на ці зарезервовані кошти у 2,2 мільярда доларів, які ще залишилися для нас від цієї програми", – сказав експерт.

Устенко повідомив, що гроші від МВФ зайдуть до держбюджету, а конвертація їх у гривню відіб'ється на золотовалютному резерві.

"Що стосується цієї програми, чому це важливо для нас, ці кошти були передбачені державним бюджетом. Ми довго йшли до того, щоб отримати це позитивне рішення Міжнародного валютного фонду. Нарешті отримали, гроші зайдуть, або вже заходять до державного бюджету, бюджет буде їх поступово витрачати, а це означає, що буде конвертація валюти на гривню, відповідно будуть збільшуватися золотовалютні резерви країни. Золотовалютні резерви зараз знаходяться на рівні близько 30 мільярдів доларів", — зазначив він.

МВФ

Експерт повідомив, що кошти МВФ вплинуть на вихід України на світові ринки.

"Ці кошти дають можливість виходити на фінансові ринки для українських приватних компаній, тому що там боргова вартість цих коштів набагато менше, ніж в Україні, і це відкриє для них ринки. Це можливість додатково виходити Україні на ці світові ринки з нашими європейськими бондами", — сказав він.

Крім того, за словами радника Зеленського, в нашій країні зможуть проводити ефективну боргову політику.

"Програма МВФ означає, що ми можемо проводити ефективну боргову політику. Ефективна Боргова політика – це означає, що ми зможемо заміщати ті борги, які накопичилися впродовж останніх 10 років в Україні, за якими ми платимо 4% нашого ВВП. Більшість річних відсотків, якщо говорити про зовнішні наші боргові зобов'язання, ми зможемо замінити дешевшими, як, наприклад, з МВФ під 3% річних, навіть нижче", – сказав Устенко.

Він повідомив, що гроші від МВФ вплинуть на інвестиційний клімат в Україні.

"Також правда в тому, що кошти від МВФ служитимуть таким позитивним сигналом для інвесторів з приводу того, що макроекономічна ситуація в Україні знаходиться в контрольованому стані, і, нарешті, закінчуються всі політичні спекуляції з приводу того, що є проблеми з макроекономічною або економічною політикою",- зазначив він.

МВФ

Устенко також повідомив, що Україна довго чекала рішення від МВФ.

"Ми чекали ці кошти довго, і те, що ми беремо на себе зобов'язання перед МВФ – це потреба не МВФ, а наше власне бажання щодо, наприклад, захисту прав власності, реформування судової системи, збереження і поглиблення антикорупційної архітектури, підвищення незалежності Національного банку", – сказав він.

Крім того, радник Зеленського повідомив, що треба зробити, які рішення потрібні від Ради та Кабміну, щоб отримати цю суму.

"Завершення судової реформи – в першу чергу. Необхідна інституціалізація додаткова щодо антикорупційних органів України, прийняття державного бюджету, регулювання і потім відхід від такого жорсткого регулювання на енергетичному ринку, демонополізація економіки. Ще раз, МВФ – це не про гроші, це більше про нас і про наші реформи", – зазначив експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: