fbpx
Сьогодні
21:55 24 Лис 2021

Пробула на посаді лише день. Перша прем'єр-міністерка Швеції подала у відставку

Фото: Facebook / Magdalena Andersson

Магдалена Андерссон ㅡ перша в історії жінка, яка очолила уряд Швеції ㅡ лише через кілька годин після обрання на посаду прем'єр-міністерки подала у відставку. Після голосування парламенту за бюджет, партія-партнер Андерссон вийшла з владної коаліції, що означає автоматичну відставку прем'єра.

Про це повідомляють шведський мовник SVT та Reuters.

Магдалена Андерссон очолювала коаліційний уряд із «Соціал-демократичної робочої партії» Швеції та партії «Зелених».

У день її обрання на посаду прем'єр-міністра парламент Швеції також розглядав проєкт держбюджету. Більшість депутатів проголосували за варіант, який представила опозиція з консервативних «Помірних», націоналістичних «Шведських демократів» та християнських демократів.

Після цього рішення партія «Зелених» заявила, що виходить із коаліції з соціал-демократами. Таким чином коаліційний уряд мав подати у відставку.

«Існує конституційна практика, згідно з якою коаліційний уряд має піти у відставку, коли йде одна партія. Я не хочу очолювати уряд, легітимність якого буде поставлена під сумнів», ㅡ зазначила Андерссон.

Сама політикиня відмовилася підтримувати проєкт бюджету від опозиції. Він передбачає, що із 74 мільярдів, які уряд виділив на реформи, трохи більше ніж 20 мільярдів буде перерозподілено наступного року.

Окрім того, опозиція хоче серед іншого знизити податок на бензин і дизельне паливо, посилити міграційну політику та підвищити зарплати поліції.

Новопризначена міністерка оголосила спікеру, що хоче подати у відставку. А втім, Андерссон додала, що сподівається знову спробувати стати прем'єр-міністром.

Про призначення Андерссон

54-річна колишня очільниця Міністерства фінансів змінила на посаді прем'єра Стефана Льовена, який подав у відставку на початку листопада.

На голосуванні Андерссон підтримали 174 депутати з 349 — рівно стільки ж, скільки проголосували проти. Один депутат не був присутній і не голосував.

Однак за шведською системою кандидату в прем'єр-міністри не потрібна підтримка більшості в парламенті. Голосів проти має бути менше половини від кількості мандатів.

Андерссон стверджувала, що прагне зробити Швецію світовим прикладом для наслідування в кліматичних змінах. Вона обіцяє покласти край будь-якій дискримінації, а також стрілянинам та вибухам, які почастішали в країні за останні роки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: