fbpx
Сьогодні
16:24 24 Лис 2021

Підвищення акцизів на тютюнові вироби збільшило доходи Держбюджету

English version here

Згідно з даними Держказначейства доходи бюджету України від акцизів на тютюнові вироби за перші 9 місяців 2021 року склали 46,7 млрд грн, що на 18,7% або на 7,3 млрд грн більше у порівнянні з аналогічним періодом за 2020 рік.

Таких результатів Україні вдалося досягти завдяки запровадженню ефективної політики зростання акцизів на тютюнові вироби, пише ГО "Життя".

У січні 2021 року набрали чинності поправки до Податкового кодексу України, які гармонізували ставки тютюнових акцизів для сигарет, сигарил та тютюнових виробів для електричного нагрівання (далі — ТВЕН). Відповідно до цих норм, ставка специфічного акцизу на ТВЕН стала дорівнювати мінімальному акцизному податковому зобов'язанню сигарет, а саме 1456 гривень за 1000 штук.

надходження

Фото: center-life.org

Надалі ставки будуть зростати щороку згідно із "7-річним планом" щорічного підвищення акцизу на 20%. Планується досягти рівня 3020 гривень у 2025 році.

"Запроваджене Парламентом рішення щодо гармонізації акцизів на ТВЕН та сигарили до рівня звичайних сигарет принесло Держбюджету додаткових 8,5 млрд грн за перші 9 місяців 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Таким чином доведено доцільність ухваленої політики, передбаченої законом 466-IX, а зокрема, її економічну ефективність", — підкреслив Данило Гетманцев, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Причиною зменшення поширеності споживання сигарет стало зниження цінової доступності сигарет завдяки зростанню акцизу з 1,3 грн за штуку у 2020 році до 1,46 грн за штуку у 2021 році, а також загальна тенденція до скорочення споживання сигарет, перехід споживачів на ТВЕН й електронні сигарети та зростання частки нелегальної торгівлі сигаретами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: