fbpx
Сьогодні
19:48 24 Лис 2021

Апеляційний суд залишив лідера антивакцинаторів Стахіва під вартою

Львівський апеляційний суд не задовольнив апеляційну скаргу захисника одного з лідерів противників вакцинації Остапа Стахіва. Попередню ухвалу про взяття Стахіва під варту залишили в силі.

Про це йдеться у трансляції із зали суду в етері «Першого Західного».

18 листопада Галицький районний суд Львова відправив Остапа Стахіва під варту на 60 днів ㅡ до 16 січня 2022 року. Альтернативою триманню під вартою суд обрав заставу в 998 тисяч гривень. Окрім тримання під вартою, підозрюваного зобов'язали здати свій закордонний паспорт, а якщо він внесе заставу — не виїжджати зі Львова.

Як пише Громадське, сам Стахів під час засідання заперечував звинувачення у планах повалити конституційний лад і запевнив, що внести заставу не зможе, оскільки таких грошей не має.

Що це за справа?

Остапа Стахіва підозрюють у намаганні повалити конституційний лад під керівництвом російських кураторів.

16 листопада Служба безпеки України провела обшуки у Стахіва й оголосила йому про підозру в намаганні скинути конституційний лад. Це сталося через кілька днів після того, як до СБУ звернулися декілька народних депутатів.

У спецслужбі заявили, що заблокували «деструктивну діяльність антиукраїнської мережі, яка під антивакцинаторськими гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі».

СБУ наголосила, що зловмисники закликали до насильницької зміни конституційного ладу. За попередньою інформацією СБУ, їхні дії координували російські куратори. Під час обшуків вилучили докази, які вказують на можливе фінансування їхньої діяльності представниками РФ.

Спецпризначенці провели операцію одразу в кількох регіонах України. Стахіву та ще одному фігуранту провадження, громадянину РФ, повідомили про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. За це загрожує до 10 років тюрми.

Хто такий Стахів?

Він є одним із лідерів антивакцинаторського руху в Україні та вважає пандемію «вигадкою».

Як зазначає Zaxid.net, Стахів часто влаштовує провокації та організовує проплачені акції. Він є одним з організаторів пікету антивакцинаторів у Києві 3 листопада.

Через «спростування» офіційної інформації щодо COVID-19 та поширення теорій змов сторінки Стахіва неодноразово блокували YouTube та Facebook.

На мітинг антивакцинаторів у центрі Києва у середу, 24 листопада, зібралися кілька сотень людей.

Організатором акції є рух Права людини, заснував який скандальний Остап Стахів, підозрюваний у спробі повалення державної влади.

Противники вакцинації протестували з плакатами, на яких QR-код сайту "Єдиної Росії".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: