Стефанішина заявивла, що Україна не отримала коштів на зелену трансформацію, тому залучатиме сама

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина ініціюватиме спільні фінансові проєкти з Великою Британією, США та ЄС для мобілізації ресурсів на виконання Другого національно визначеного внеску України.

Про це Стефанішина заявила у ході пресланчу за результатами міжнародних кліматичних переговорів для України, повідомляє "Укрінформ".

Віцепрем'єрка розповіла, що в процесі підготовки рішення щодо Другого національно визначеного внеску України уряд зазнавав "шаленого політичного тиску" з боку великих гравців, зокрема ЄС та Великої Британії, стосовно амбіцій, умов і часових рамок, які наша держава закладала в це рішення. За її словами, відповідно, Україна мала сподівання, що після такого амбітного кроку отримає в рамках СОР26 певні преференції у сенсі долучення до ініціатив та фінансових ресурсів.

"Однак в рамках діяльності Конференції (в Глазго. – ред.) Україна була поставлена в один рядок з усіма країнами незалежно від того, які у кого були амбіції, що, в принципі, означало, що в реалізації наших цілей ми маємо покладатися виключно на себе", – сказала Стефанішина.

У цьому контексті вона нагадала, що в рішенні про НВВ2 Україна задекларувала, що скорочення викидів до 35% потребуватиме додаткових ресурсів у обсязі приблизно 102 млрд євро на десять років, тобто приблизно 10 млрд. Однак, за її словами, в рамках Конференції в Глазго був лише заклик, що треба працювати ще більше і ще наполегливіше задля зеленої трансформації.

"Те, що фактично фінансові механізми самої Паризької угоди не будуть основним джерелом покриття або залучення ресурсів в рамках НВВ2, було певним розчаруванням… Тому за результатами СОР-26 я ініціюватиму певні спільні фінансові проєкти з Великою Британією, США і ЄС щодо мобілізації ресурсів на різні елементи виконання НВВ2 – від справедливого вугільного переходу до підтримки альтернативних джерел енергії, (розвитку) альтернативних напрямків енергетики… Також за результатами СОР26 я вже домовилася провести низку перемовин стосовно того, щоб кредитний портфель міжнародних фінансових установ також спрямовувався до наших національних банків, які в свою чергу могли б кредитувати малий і середній бізнес або інновації (в межах зеленої трансформації. – ред.)", – поінформувала Стефанішина.

Довідка

30 липня уряд України затвердив нову кліматичну ціль України, яка передбачає необхідність до 2030 року скоротити викиди парникових газів до рівня 35% порівняно з 1990 роком.

Конференція ООН з питань зміни клімату COP26 проходила у Глазго 31 жовтня по 12 листопада.

Свіжі дописи

  • Новини

Смертельний інцидент: у Німеччині загинули два українці, підозрюваний – росіянин

У Баварії Федеративної Республіки Німеччини поліція повідомила про смертельний інцидент, що стався перед торговим центром… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: мешканці одного з тернопільських ОСББ передали дрони бригаді тероборони ЗСУ

У Тернополі мешканці комплексу ОСББ "Юнона" передали дрони для бійців 105-ї окремої бригади тероборони ЗСУ.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ЮНІСЕФ: унаслідок російських атак по Україні різко зросла кількість загиблих дітей

Цього року майже на 40% порівняно з минулим зросла кількість дітей, які загинули внаслідок російських… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Сили оборони підтвердили, що війська рф прорвалися та контролюють частину Очеретиного на Донеччині

Російсько-окупаційні війська прорвалися до селища Очеретине, що поблизу Авдіївки Донецької області, там їм вдалося закріпитися.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ISW: ЗСУ зможуть стабілізувати фронт та наприкінці року почнуть обмежений контрнаступ

Російська армія таки використає окремі переваги й адаптацію, щоб створити суттєву загрозу для українських Сил… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Армія рф знову втратила майже 1100 своїх солдатів, а також 11 танків та 43 артсистеми

Минулої доби, 27 квітня, Сили оборони ліквідували ще майже 1100 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.