fbpx
Сьогодні
17:27 22 Лис 2021

Стефанішина заявивла, що Україна не отримала коштів на зелену трансформацію, тому залучатиме сама

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина ініціюватиме спільні фінансові проєкти з Великою Британією, США та ЄС для мобілізації ресурсів на виконання Другого національно визначеного внеску України.

Про це Стефанішина заявила у ході пресланчу за результатами міжнародних кліматичних переговорів для України, повідомляє "Укрінформ".

Віцепрем'єрка розповіла, що в процесі підготовки рішення щодо Другого національно визначеного внеску України уряд зазнавав "шаленого політичного тиску" з боку великих гравців, зокрема ЄС та Великої Британії, стосовно амбіцій, умов і часових рамок, які наша держава закладала в це рішення. За її словами, відповідно, Україна мала сподівання, що після такого амбітного кроку отримає в рамках СОР26 певні преференції у сенсі долучення до ініціатив та фінансових ресурсів.

"Однак в рамках діяльності Конференції (в Глазго. – ред.) Україна була поставлена в один рядок з усіма країнами незалежно від того, які у кого були амбіції, що, в принципі, означало, що в реалізації наших цілей ми маємо покладатися виключно на себе", – сказала Стефанішина.

У цьому контексті вона нагадала, що в рішенні про НВВ2 Україна задекларувала, що скорочення викидів до 35% потребуватиме додаткових ресурсів у обсязі приблизно 102 млрд євро на десять років, тобто приблизно 10 млрд. Однак, за її словами, в рамках Конференції в Глазго був лише заклик, що треба працювати ще більше і ще наполегливіше задля зеленої трансформації.

"Те, що фактично фінансові механізми самої Паризької угоди не будуть основним джерелом покриття або залучення ресурсів в рамках НВВ2, було певним розчаруванням… Тому за результатами СОР-26 я ініціюватиму певні спільні фінансові проєкти з Великою Британією, США і ЄС щодо мобілізації ресурсів на різні елементи виконання НВВ2 – від справедливого вугільного переходу до підтримки альтернативних джерел енергії, (розвитку) альтернативних напрямків енергетики… Також за результатами СОР26 я вже домовилася провести низку перемовин стосовно того, щоб кредитний портфель міжнародних фінансових установ також спрямовувався до наших національних банків, які в свою чергу могли б кредитувати малий і середній бізнес або інновації (в межах зеленої трансформації. – ред.)", – поінформувала Стефанішина.

Довідка

30 липня уряд України затвердив нову кліматичну ціль України, яка передбачає необхідність до 2030 року скоротити викиди парникових газів до рівня 35% порівняно з 1990 роком.

Конференція ООН з питань зміни клімату COP26 проходила у Глазго 31 жовтня по 12 листопада.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: