fbpx
Сьогодні
13:23 21 Лис 2021

Вирубка лісів у Бразилії сягнула найвищого рівня за 15 років. Чому це важливо для всього світу?

Вирубка лісів у тропічних лісах Амазонії в Бразилії досягла найвищого рівня за останні 15 років. Втрата цих рослин значно вплине на клімат у світі, адже вони поглинають 15% вуглекислого газу в атмосфері.

Про це повідомляє BBC з посиланням на дані Бразильського агентства космічних досліджень (INPE).

Так, вирубка лісів зросла на 22% всього за рік. Це відбувається навіть попри те, що Бразилія була серед країн, які пообіцяли покінчити з вирубкою лісів до 2030 року під час цьогорічного кліматичного саміту Глазго.

У 2020-2021 роках у Бразилії знищили близько 13 235 квадратних кілометрів лісу, що є найвищим показником з 2006 року.

Міністр довкілля Хоакім Лейте сказав, що ці показники є викликом для країни: «Ми маємо діяти більш рішуче щодо цих злочинів».

Проте посадовець уточнив, що ці дані нібито не зовсім точно демонструють ситуацію за останні місяці. А втім, Лейте вже не вперше критикує INPE через інформацію про вирубку лісів. Наприклад, у 2019 році він звинуватив агентство в заплямуванні репутації Бразилії.

У чому проблема?

Амазонські дощові ліси регіону є важливою складовою природної системи регулювання клімату, поглинаючи понад 15% вуглекислого газу в атмосфері. За це їх називають «легенями планети».

Дослідники попереджають, що тропічні екосистеми наближаються до переломного моменту — природна саморегуляція лісів порушується через зміни клімату, що ускладнює виживання тропічних лісів, що залишилися.

Водночас президент Бразилії Жаїр Болсонару не підтримує захист Амазонії. Після вступу на посаду він заохочував розширення сільськогосподарських угідь та гірничодобувної діяльності у тропічних лісах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: