fbpx
Сьогодні
14:53 21 Лис 2021

"Безпечного куріння не існує": міністр охорони здоров'я закликав ухвалити антитютюновий законопроєкт

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив на необхідності ухвалення "антитютюнового" закону, оскільки протягом року через хвороби, спричинені курінням, помирає до 85 тис. осіб, а серед підлітків популярні електронні засоби для куріння, які також небезпечні

"В Україні куріння забирає в середньому 85 тис. життів на рік. Безпечного куріння не існує. Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена ним. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферійних судин. Сьогодні почали з'являтися альтернативні способи вживання тютюну, як-от електронні сигарети чи пристрої для нагрівання тютюну. Усі вони стають дедалі популярнішими серед підлітків, проте такі пристрої не є безпечнішими. Тому звертаюсь до народних депутатів якнайшвидше ухвалити в другому читанні антитютюновий законопроєкт №4358", – сказав Ляшко на брифінгу.

У чому проблема?

Антитютюнове законодавство в Україні не оновлювалося понад 9 років і потребує змін, аби захистити майбутні покоління від куріння. Зважаючи, щовід хвороб, пов'язаних з курінням в Україні помирає 85 тисяч осіб щороку і ці додаткові смерті, хвороби і більш рання непрацездатність курців обходиться українській економіці щороку у понад 3 млрд доларів. А кожен день гальмування антитютюнового законопроєкту коштує 233 життів для України.

За законопроєкт №4358 мали голосувати у п'ятницю, 19 листопада – він стояв третім у порядку денному. Але, як повідомила народна депутатка Ольга Стефанишина, його знову відклали.

антитютюновий законопроєкт 4358

Яке рішення?

Законопроєкт передбачає заборону куріння пристроїв для нагрівання у всіх місцях, зокрема школах, лікарнях, закладах харчування, робочих місцях.

Також документом пропонується заборонити продаж цигарок і тютюну для самокруток із різними смаками, адже це спонукає дітей до куріння.

Крім того, законопроєкт пропонує заборонити продаж виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім особам.

Автори документу також пропонують збільшити розмір наліпок, що інформують про шкоду куріння, і клеїти такі попередження з обох боків пакування.

законопроект 4358

Раніше повідомлялося, що молодь під Радою влаштувала акцію із закликом до парламентарів посилити антитютюнове законодавство в Україні та прийняти проект Закону №4358.

Також у Раді закликали ухвалити антитютюновий законопроєкт №4358.

Більше дивіться у нашому спецпроєкті "Тютюн в Україні: хто вирішує долю здоров'я українців і ринку"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: