fbpx
Сьогодні
08:05 21 Лис 2021

8 років Євромайдану. Україна відзначає День Гідності та Свободи

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи – у день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

День встановлений згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Подальші події розвивалися дуже стрімко від мирного протесту і наметового містечка, до побиття студентів, вогненних барикад із шин, "коктейлів Молотова", бруківки, і навіть відкритої стрільби по мітингувальниках. Протести охопили більшість регіонів України.

5 річниця євромайдану

День Гідності та Свободи

У підсумку в кінці лютого 2014 року Янукович і його "сім'я" втекли з країни, проте 106 учасників мітингу в центрі Києва, так звана Небесна Сотня, були вбиті, а кілька тисяч громадян, учасників Євромайдану в різних регіонах України, постраждали. Сама ж Революція Гідності перейшла у війну проти російської агресії, оскільки Російська Федерація, скориставшись ослабленням України, напала і окупувала частину території України – Крим і Донбас.

Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.

День Гідності та Свободи

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: