fbpx
Сьогодні
11:55 20 Лис 2021

Прокуратура стягнула з власника судна Delfi $16 тисяч за забруднення моря в Одесі

Прокуратура стягнула з власника судна Delfi $16 тисяч за забруднення моря в Одесі. Корабель сів на мілину біля пляжу «Дельфін» і перекинувся.

Про це пише пресслужба Офісу генерального прокурора.

«Рішенням Господарського суду Одеської області задоволено позовні вимоги Приморської окружної прокуратури м. Одеси та стягнуто з компанії-судновласника вантажного танкера Delfi понад $16 тисяч завданих державі збитків унаслідок забруднення масивів морських вод нафтопродуктами під час аварійної події з танкером», — йдеться в повідомленні.

Там нагадали, що після аварії корабля стався витік нафтопродуктів у море, унаслідок чого було забруднено акваторію.

Пізніше голова Держекологічної інспекції Андрій Мальований пояснив таку низьку суму відшкодування збитків (близько 400 тисяч гривень) тим, що в Україні досі збитки екології рахуються за старою таксою 1995 року — розрахунок збитків за кілограм скинутих нафтопродуктів становить $329. За його словами, необхідні зміни та збільшення штрафів.

«У Європі мінімальні санкції можуть стартувати з €300, тоді як в Україні все ще існує штраф на суму 51 гривня. Якщо порушники й далі сплачуватимуть такий мізер, то Україна втратить усе своє унікальне природне багатство», — заявив Мальований.

Нагадаємо, у ніч 22 листопада 2019 року штормові хвилі зірвали з якоря танкер Delfi, який перебував в акваторії порту "Южний". Біля узбережжя Одеси судно сіло на мілину, членів екіпажу евакуювали. Судновласник кілька разів переносив терміни підйому танкера з мілини.

26 серпня 2020 року фахівці ТОВ "Краншип" поставили судно на рівний кіль.

Наприкінці серпня ДП "Адміністрація морських портів України" в особі Одеської філії АМПУ подала позов до власника танкера Delfi. Господарський суд Одеської області наклав арешт на судно і призначив на 23 вересня розгляд позову АМПУ про стягнення 2,4 млн грн з судновласника.

Зазначимо, забрати танкер з берега вдалося лише 10 вересня 2020 року, майже через рік після катастрофи.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: