fbpx
Сьогодні
15:25 19 Лис 2021

Перше подібне рішення в Україні. У Житомирі побудували котельню, що працює на відходах деревообробки

English version here

У Житомирі побудували котельню майбутнього – там жителі 73-ох багатоквартирних будинків отримуватимуть тепло від нової когенераційної станції, яка працює на відходах деревообробної промисловості. Це перше комплексне рішення такого масштабу в Україні.

Про це повідомили у пресслужбі міської ради.

«Ми хотіли у Житомирі зробити перший проєкт, бо чітко розуміємо – Україна абсолютно може відмовитися від газу, як, наприклад, відмовилися у місті Каунас, де 95% тепла у квартирах мешканців саме за рахунок таких ТЕЦ. Газ вже давно перетворився на політику і на інструмент тієї ж гібридної війни. SECO довірили нам цей проєкт, підтримали фінансово та консультаційно», – розповів міський голова.

У Житомирі побудували котельню, що працює на відходах деревообробки

ТЕЦ має потужність до 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. Котельня працюватиме на місцевому альтернативному виді палива – трісці деревини та інших відходах деревообробної промисловості. Використання біомаси дозволить замістити до 6,4 млн м3 природного газу в рік.

Будівництво теплоелектростанції є частиною допомоги Швейцарії у підвищення енергоефективності та енергоменеджменту. Котельня також є внеском Швейцарії в зелений перехід України та в декарбонізацію системи централізованого теплопостачання.

У Житомирі побудували котельню, що працює на відходах деревообробки

Вартість обладнання та виконаних робіт щодо реконструкції котельні складає 9 мільйонів 92 тисячі швейцарських франків, в тому числі безповоротна технічна допомога Уряду Швейцарії – 5 мільйонів 208 тисяч швейцарських франків.

Завдяки підтримці SECO міська рада підписала новий контракт з австрійською компанією на будівництво в Житомирі ще однієї ТЕЦ. У планах ще чотири таких котельні, які забезпечать 70% відходу від газу. Після цього ще один проєкт – будівництво ТЕЦ, яка працюватиме на RDF. Таким чином у Житомирі зможуть на 90-95% відмовитися від газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: