fbpx
Сьогодні
15:36 19 Лис 2021

Зеленський підписав указ про присудження премії імені Патона

Президент Володимир Зеленський підписав указ про присудження Національної премії України імені Бориса Патона

Відповідний указ оприлюднив Офіс президента.

"Відповідно до пункту 25 ч. 1 ст. 106 Конституції України, ст. 4, п. 2 ст. 11 Закону України "Про державні нагороди України" постановляю: затвердити такі, що додаються: опис Почесного знака лауреата Національної премії України імені Бориса Патона, малюнок Почесного знака лауреата Національної премії України імені Бориса Патона, опис Диплома лауреата Національної премії України імені Бориса Патона".

Премія була запроваджена з метою увічнення пам'яті академіка Бориса Патона, а також відзначення на державному рівні діячів науки за значний внесок у розвиток вітчизняної наукової сфери.

Згідно з указом присуджуватимуть її за результатами конкурсу, проведеного Комітетом з Державних премій України в галузі науки й техніки відповідно до Положення про Державну премію України в галузі науки й техніки, затвердженого Указом Президента України від 31 травня 2016 року № 230.

Указ набирає чинності з моменту публікації.

Борис Патон (14 листопада 1918 року – 19 серпня 2020 року) – видатний український учений в галузі електрозварювання, металургії, технології металів і матеріалознавства, державний та громадський діяч, очолював НАН України та Інститут електрозварювання ім. Євгена Патона НАН України, Герой України.

Борис Патон

Цікаві факти про Бориса Патона:

  • Одного разу в середній школі Борис Патон отримав 9 двійок за семестр.
  • Не отримав червоний диплом тому що не зміг скласти іспит з філософії (про марксизм-ленінізм). Спочатку йому поставили "незадовільно", і як не зубрив на канікулах граніт марксизму-ленінізму нещасний студент, перескласти він зміг тільки на "добре".
  • Коли він захищав дипломну роботу, почалося бомбардування міста. Але диплом Патон все одно захистив в цей день і на "відмінно".
  • Після операції на стегні в 1995 році, дізнавшись, що кістку хірурги різали механічною пилкою, Патон зібрав команду, яка взялася за розробку лазерних методик.
  • За активного сприяння Бориса Патона було побудовано масив "Академмістечко" в Києві.
  • Його гасло: "Треба отримувати задоволення від своєї праці і від свого життя! А якщо ти тільки ниєш і скиглиш, то нічого доброго не буде"
  • Народження Патона день у день збігається з днем створення Академії наук України. Їй сьогодні також виповняється сто років.
  • В 2014 році 96-річний Патон завів собі сторінку у Фейсбуці.
  • Секретом свого довголіття академік називав невтомну працю. Над своїми новими ідеями він працював по 12 годин на день

7 яскравих висловів науковця

  1. За незалежної України на кожну гривню державної підтримки інновацій Інститут електрозварювання повернув до держбюджету понад 4 грн.
  2. Здоров'я людини важливіше, навіть за зварювання в космосі.
  3. Чого я навчився у свого батька? Того, що попереду має бути робота й інтерес до роботи, а не до набивання своїх кишень дзвінкими монетами. Людина повинна любити свою справу й віддаватися їй.
  4. Секрет довголіття: регулярні робочі навантаження, заняття фізкультурою, спортом і здоровий спосіб життя.
  5. Анексію Криму я сприйняв з болем і як громадянин, і як вчений, адже наша країна позбулася однієї з найважливіших частин своєї території. У той же час постраждала і наша Академія, оскільки в Криму є ряд важливих академічних організацій, які плідно працювали.
  6. Релігійні уявлення полягають у тому, що світ утворено надприродною божественною силою. Паралельне співіснування цих світоглядів, на мою думку, було та є невід'ємним і важливим чинником розвитку цивілізації. Головне тут — запобігати проявам так званого войовничого атеїзму та клерикалізму. Кожна людина має право на власний вільний вибір.
  7. Якщо у тебе зорова пам'ять хороша, значить, навіть при написанні шпаргалки запам'ятовуєш матеріал. Корисна річ, скажу я вам. Тільки на іспиті її діставати не потрібно.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: