fbpx
Сьогодні
20:15 18 Лис 2021

У Раді закликали ухвалити антитютюновий законопроєкт №4358

Фото УНІАН

З нагоди Міжнародного дня відмови від куріння 18 жовтня у Верховній Раді України відбувся парламентський брифінг, задля об'єднання зусиль з посилення антитютюнового законодавства в Україні. Депутати, урядовці та представники міжнародних установ окреслили наступні законодавчі кроки України задля подолання поширеності куріння та захисту дітей та молоді від залучення до згубної залежності.

З кожним днем проблема поширеності куріння в Україні стає все актуальнішою, наголошують у ГО "Життя".

Кожен п'ятий школяр віком 13-15 років вживає електронні сигарети, а кожен сьомий — перебуває у наркотичній залежності від тютюну. Вперше за 10 років динаміка поширеності вживання тютюну серед молоді 18-30 років перейшла від зниження до зростання: у 2020 році поширеність щоденного куріння серед молоді склала 30,4% у той час, як у 2019 р. була на рівні 27,6%. Зростання курців серед молоді склало близько 10%.

"Для захисту дітей та молоді в Україні від початку куріння Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування підготував до другого читання комплексний антитютюновий законопроєкт №4358. Норми законопроєкту базуються на Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення євроінтеграційної директиви 2014/40/ЄС. Ухвалення законопроєкту №4358 без перебільшення врятує тисячі молодих українців від залучення до куріння та передчасної смертності", — наголосив Михайло Радуцький, голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Міжнародний день відмови від паління

Фото УНІАН

Вживання тютюну та електронних пристроїв для куріння виключає можливість здорового розвитку молодого організму. Проте саме діти та підлітки є ключовою маркетинговою мішенню для формування нового покоління курців. Європейський Союз для розв'язання проблеми поширеності куріння на основі РКБТ ВООЗ запровадив Директиву 2014/40/ЄС, яка стала частиною Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Директива передбачає комплекс ефективних інструментів для захисту споживачів від маніпулятивного маркетингового впливу.

"Реалізація Директиви 2014/40/ЄС знизила поширеність куріння у Європейському Союзі. Так, з 2014 по 2020 рр. поширеність куріння серед дорослих знизилася на 13%, а серед підлітків впала на цілих 20%. Антитютюновий законопроєкт №4358, запропонований Парламенту комітетом Здоров'я нації передбачає норми та практики, які довели свою ефективність і зменшили куріння в ЄС. Законопроєкт №4358 необхідно якнайшвидше ухвалити, щоб діти в Україні не починали курити", — зазначила Лада Булах, Голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями.

Щороку через епідемію куріння помирає 85 тисяч громадян України. Економічні збитки для держави через затрати на лікування та втрату працездатності курців сягають 3,2% ВВП — торік ця сума сягнула майже 5 млрд доларів. Показники ЄС також вражають: щороку від хвороб, спричинених вживанням тютюну, гине майже 700 тисяч людей. За рік європейська економіка недоотримує 8 млрд євро внаслідок смертності та тимчасової втрати працездатності курців, а також вкладає понад 25 млрд євро в лікування постраждалих від тютюну.

ігор кузін

Фото УНІАН

Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України підкреслив: "Куріння є ключовим фактором ризику захворюваності серед неінфекційних хвороб на які припадає 91% усіх передчасних смертей. Зменшити тягар від шкоди тютюну та врегулювати електронні сигарети покликана Директива 2014/40/ЄС. Тому Міністерство охорони здоров'я України повністю підтримує якнайшвидше ухвалення антитютюнового законопроєкту №4358, який імплементує положення євроінтеграційної директиви для захисту здоров'я українців".

Зокрема, європейська Директива 2014/40/ЄС запроваджує медичні попередження розміром 65% на упаковках сигарет, забороняє ароматизовані сигарети, врегульовує вміст та маркування електронних сигарет, забороняє рекламу електронних сигарет.

Основні нововведення законопроєкту №4358:

  • заборона вживання тютюнових виробів для нагрівання у громадських місцях — як зі звичайними сигаретами;
  • збільшення медичних попереджень на упаковках сигарет до 65%;
  • заборона продажу сигарет та тютюну для самокруток з ароматизаторами;
  • заборона реклами електронних пристроїв для куріння та запровадження медичних попереджень на е-сигаретах.

"Ефективність кроків щодо зменшення поширеності куріння, передбачених законопроєктом №4358, доведена міжнародною практикою. Наразі відсутня будь-які підстави для затягування розгляду антитютюнового законопроєкту. Міжнародний день відмови від куріння — це нагода посилити антитютюнове законодавство та дати шанс дітям та молоді на життя без куріння", — прокоментував Дмитро Купира, виконавчий директор ГО "Життя".

Проблема тютюнової епідемії об'єднує держави на глобальному рівні. Саме тому Міжнародний день відмови від куріння — це нагода активізувати дії Парламенту та Уряду для подолання тютюнової, що абсолютно підтримують українці.

Раніше повідомлялося, що молодь під Радою влаштувала акцію із закликом до парламентарів посилити антитютюнове законодавство в Україні та прийняти проект Закону №4358.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: