fbpx
Сьогодні
22:02 17 Лис 2021

На Донеччині розповіли, як жінки захищають Україну на Донбасі

Починаючи з 2014 року, коли Україна зіткнулася з агресією, жінки почали масово вступати в лави батальйонів, ставали волонтерками. Хоча на той час українська військова система була мало підготовленою до таких змін.

Про це пише Східний Варіант. 

Як говорить голова центру громадянського суспільства «Друкарня», який є організатором онлайн-форум «Гендер та армія», Дар'я Романенко, з тих пір відбулися важливі зміни в українській армії.

Зокрема, у 2018 році парламент ухвалив закон про рівні права жінок і чоловіків в армії. Це вагомий крок вперед, але досі залишається багато аспектів, не адаптованих для служби як чоловіків, так і жінок.

«Це стосується побутових умов, екіпірування. Якщо казарма була розрахована тільки на чоловіків — як облаштовані душові кабіни, туалетні кімнати, то коли там з'являються жінки,  ця казарма повинна бути адаптована до їх потреб. Дуже важливо про це говорити, але не з точки зору, що в армії було зроблено неправильно, а з точки зору рекомендацій з боку експертного товариства та громадянського суспільства», — зазначила Дар'я.

Вона додала, що рекомендації з приводу покращення умов для жінок мають  давати саме ті жінки, які пройшли службу в армії, бо вони найкраще знають, які зміни потрібні. 

На думку Дар'ї Романенко, оборонний сектор в будь-якій країні є відображенням суспільства. А гендерно-обумовлений підхід в оборонному секторі — означатиме процес розвитку суспільства та його трансформації як це визначає ОБСЄ.

"Для того, щоб зробити армію відображенням українського суспільства, потрібно зробити умови, щоб жінки могли служити на рівні з чоловіками. Україна є європейською країною, яка наслідуватиме стандарти НАТО. Тому нам потрібно продовжувати ці зміни і в контексті гендерної рівності», — наголосила Дар'я Романенко.

Вона також зазначила, що в багатьох країнах, зокрема в Ізраїлі та Німеччині, залучення жінок до армії вплинуло на важливі суспільні перетворення, як, наприклад, визнання одностатевих шлюбів в Ізраїлі після залучення ЛГБТ осіб до військової служби.

Форум «Гендер та армія» відбудеться 22—23 листопада в онлайн режимі. Зареєструватися для участі в форму можна за посиланням.

Рубрика є інформаційним партнером онлайн-форуму «Гендер та армія»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: