fbpx
Сьогодні
15:34 17 Лис 2021

Мінкульт перетворить Гостинний двір у Києві на сучасний громадський простір

English version here

Гостинний двір у Києві за ініціативи Мінкульту відреставрують і перетворять на сучасний громадський простір.

Про це повідомляє пресслужба Мінкульту.

"МКІП перетворить зруйнований Гостинний двір у Києві на сучасний громадський простір. Вперше в Україні історичне місце відреставрують з урахуванням потреб сучасних містян. Йдеться не тільки про ремонт будівлі, але і про нове життя всієї Контрактової площі", – вказано у повідомленні.

Відзначається, що до розробки концепції міністерство залучає експертів із різних сфер.

Зокрема, реставратори, архітектори, урбаністи, історики, культурні менеджери, громадськість, а також представники державної та міської влади зберуться на семінарі "Гостинний двір: Фокус уваги – візія".

Наразі для підготовки до семінару фахівці ГО "Урбанина" аналізують транспортні та людські потоки на Контрактовій площі.

Також планують провести опитування киян та мешканців Подолу щодо їх бачення долі Гостинного двору.

Крім того, триває розробка проєкту протиаварійних робіт будівлі.

Довідка

Гостинний двір – торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році. 15 серпня 2011 року Кабмін виключив Гостинний двір з Державного реєстру пам'яток архітектури.

У 2012 році Київрада передала ТОВ "Укрреставрація" в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. Це рішення обурило столичних активістів, тому вони розпочали у Гостинному дворі акцію протесу. Гостинний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки ще з зими 2013 року.

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов'язав "Укрреставрацію" повернути будівлю – пам'ятку архітектури "Гостинний двір" Регіональному відділенню ФДМУ по місту Києву. Тоді ж мер Києва Віталій Кличко заявляв, що столична влада очікує на передачу Гостинного двору у власність громади, готова взяти приміщення на баланс та привести його до належного стану.

Як повідомляла Рубрика, у січні Ткаченко попросив уряд передати Гостинний Двір на баланс Мінкульту для створення Музею сучасного мистецтва та культурний хаб.

Після цього мер Києва Кличко звернувся до уряду, щоб Гостинний двір передали громаді столиці.

На початку березня Ткаченко заявив, що КМДА досі не підписали звернення Фонду держмайна щодо передачі Гостинного Двору в управління МКІП.

Після чого у КМДА знову заявили, Гостинний двір перебуває в аварійному стані, саме тому громада вимагає передати його до комунальної власності з метою порятунку та реставрації пам'ятки.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: