fbpx
Сьогодні
14:44 16 Лис 2021

ЄСПЛ запросив у Грузії інформацію про нинішній стан здоров'я Саакашвілі

Європейський суд з прав людини запросив у грузинської влади інформацію про нинішній стан здоров'я експрезидента країни Міхеїла Саакашвілі, який нині перебуває у тюремній лікарні №18 на території глданської в'язниці.

Про це йдеться у пресрелізі суду.

"Європейський суд з прав людини вирішив вжити тимчасові заходи у справі "Саакашвілі проти Грузії" (заява № 54641/21) щодо стану здоров'я заявника. Суд запросив у влади інформацію щодо нинішнього стану здоров'я. Суд вимагає забезпечити його безпеку у в'язниці та надати йому необхідну медичну допомогу", – йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що 10 листопада 2021 року Саакашвілі подав до ЄСПЛ скаргу, в якій заявив, що у в'язниці немає можливості ефективно його лікувати та що грузинська влада відмовляється його переводити до лікарні поза в'язницею.

На думку Саакашвілі, таку позицію Тбілісі слід вважати, зокрема, порушенням права на життя.

В ЄСПЛ вирішили надати справі статус пріоритетної.

Довідка

1 жовтня екс-президента Грузії Саакашвілі було затримано в Грузії, де проти нього порушили низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся і кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Саакашвілі до цивільної медустанови.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі до тюремної лікарні, де видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Посол Грузії у Києві Георгій Закарашвілі вдруге був викликаний у МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

15 листопада Денісова прибула до Грузії, щоб відвідати Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 у місті Глдані. Посольство України в Грузії надіслало запит до Міністерства юстиції Грузії щодо надання дозволу на відвідання Саакашвілі 16 листопада.

16 листопада у Тбіліському міському суді відбудеться судовий процес над Саакашвілі щодо незаконного перетину ним грузинського державного кордону.

Раніше до Саакашвілі не пустили європейських політиків – депутата Європарламенту Анну Фотигу, члена Сейму Литви, керівника групи міжпарламентських відносин із Грузією Раймундаса Лопату та його колегу із Сейму Вілію Таргамадзе. У Мін'юсті заявили, що основними причинами недопуску європейських політиків до ув'язненого стали стан здоров'я політика та заходи безпеки.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: