fbpx
Сьогодні
10:22 15 Лис 2021

У МВС заявили, що треба терміново будувати кордон на півночі та сході України

В Україні кордон і на півночі, і на сході потрібно терміново будувати, і виділяти на це ресурси.

Про це заявив директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко у Фейсбук.

За його інформацією, протяжність десяти найбільш небезпечних ділянок для масового перетину нелегалами з півночі становить 270 км із загалом 1 084 кілометрового кордону з Республікою Білорусь.

"Тільки щоб закрити ці 270 км бодай спіральними колючим дротом "Єгоза", треба 189 млн. грн. А все інженерне облаштування кордону з Білоруссю – 7 мільярдів гривень", – повідомив Шевченко.

Він нагадав, що з минулого року між Україною і Білоруссю діє угода про реадмісію.

"Це значить, що нелегальні мігранти, які потрапили на їхню чи нашу територію з їхнього чи нашого боку, можуть і повинні бути видворені назад. І та сторона, з якої вони прийшли, зобов'язана буде їх прийняти", – заявив Шевченко.

Він також уточнив, що раніше перед запланованим у Мінську і Москві початком нинішньої міграційної кризи з Польщею і Литвою Білорусь вийшла з такої ж угоди з ЄС шляхом голосування окремого закону у своєму парламенті.

"Це значить, що поки що принаймні зберігається юридична основа для недопущення на українському кордоні з РБ такої ж ситуації як у Польщі. Але готуватися треба все одно", – написав директор Департаменту комунікацій МВС.

Шевченко нагадав, що Держприкордонслужба і МВС України вже мають успішний досвід подібного стримування на кордоні з Білоруссю, хоча і значно меншоі групи людей.

Зокрема, у вересні минулого 2020 року до тисячі прочан-хасидів хотіли потрапити в Україну з Білорусі на Чернігівщині через напрямок на пунктах пропуску Нова Гута – Нові Яриловичі попри введенні карантинні обмеження для святкування єврейського Нового року в Умані.

"Але вони тоді не намагалися прориватися лісами, їх не підганяли вперед білоруські прикордонники, які є неодмінною складовою КДБ РБ, і після кількох днів безуспішного таборування на трасі, вони повернулися геть", – відмітив речник МВС.

Довідка

Як повідомлялося, міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою, Латвією триває із серпня. Країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

Цього тижня великі групи мігрантів намагалися прорватися через кордон з Білорусі до Польщі, але частину з них польським прикордонникам вдалося повернути назад на лінію кордону.

Польський кордон наразі захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських. У неділю, 14 листопада, польські прикордонники зафіксували дії, що свідчать про підготовку білоруською стороною силового прориву кордону мігрантами.

Зокрема, мігранти починають розбирати намети біля кордону, вони отримують від білоруської сторони інструкції, інвентар, перцевий газ.

Україна також посилює кордон із Білоруссю і направляє туди додатково 8,5 тисячі військових.

За даними секретаря РНБО Олексія Данілова, в Білорусі вже перебуває 16 тисяч мігрантів.

14 листопада міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що у тих областях України, які межують з Республкою Білорусь, у разі необхідності може бути введений надзвичайний стан.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: