fbpx
Сьогодні
17:11 14 Лис 2021

Гончаренко прокоментував звільнення голови важливого підприємства

На закритому засіданні Кабміну звільнили Костянтина Петриковця – директора Державного підприємства "Гарантований покупець", яке представляє інтереси держави та громадян на ринку електричної енергії. Петриковець після цього сказав, що на нього чинили тиск в уряді, щоб підприємство не платило інвестором за зелену енергетику. Після того як були заплачені борги перед інвесторами, а це понад 19 мільярдів гривень від єврооблігацій "Укренерго", його звільнили.

Рішення уряду може мати серйозні наслідки для України, заявив нардеп від "Євросолідарності" Олексій Гончаренко, пише "Україна 24".

"Мова йде про понад 10 мільярдів євро інвестицій. Якесь чергове волюнтаристське рішення матиме дуже серйозні наслідки для держави, тому що на ринку альтернативної енергетики склалася глибока криза ще з початку минулого року. Накопичилися борги у розмірі понад 20 мільярдів гривень, і ці борги уряд пообіцяв сплатити повністю. Уряд мав це зробити ще на початку цього року. Було відповідне зобов'язання українського уряду, воно було закріплено законом, який був проголосований Верховною Радою та підписаний президентом. Але цього не сталося, борги залишилися в дуже великих обсягах", – сказав нардеп.

Гончаренко також повідомив, що інвестори почали подавати до судів позови проти України.

"Ми довгий час порушували ці питання, а інвестори вже почали йти з позовами проти України, що знищує інвестиційну привабливість держави. Можна скільки завгодно приймати закони про "інвестиційних нянь", але, коли весь світ знає, що в Україні не платяться борги, ті, що держава визнала, ну тоді ніякого "потепління довіри" не відбудеться. Тому ми вимагали цього довгий час. Нам уряд розповідав, що ми візьмемо ці "зелені" облігації, отримаємо гроші та розрахуємося. Коли це сталося, тобто облігації були випущені, гроші зібрані, замість того, щоб направити ці гроші на оплату безпосередньо боргів, уряд почав якісь надзвичайно дивні речі робити. На позачерговому засіданні звільнили голову підприємства, зупинили перерахування грошей з державного "Ошадбанку", і криза набрала нових обертів. Я абсолютно не розумію, сталося, чи є якесь бажання ці гроші направити на інші потреби, якісь інші дірки закривати",- підкреслив нардеп.

Відомо, що Петриковець зазначив, що збирається передавати інформацію в НАБУ щодо "незаконного тиску і втручання в роботу підприємства". Однак гроші зараз на рахунках заблоковані. Гончаренко припустив, що гроші хочуть пустити на якісь необхідні потреби.

"Ми бачили, як рік тому була схожа ситуація, але менш скандальна, і цифри були інші, але в цілому тоді були залучені гроші для виплати боргів інвесторам зеленої енергетики. Це близько 10 мільярдів гривень, але замість того, щоб піти саме на це, вони здебільшого пішли на інші потреби, зокрема на "Енергоатом". "Енергоатом" є важливим напрямком, але це можна робити через фінансування "Енергоатому" . Навіщо дурити, спеціально випускаючи боргові інструменти під альтернативну енергетику, а направляти це на інші потреби? Можливо, цього разу знову є бажання десь закрити якусь іншу дірку, тому що ми бачимо, що в підготовці країни до зими – повна катастрофа. Немає достатньої кількості вугілля, газу. Можливо, хочуть закрити цим, але це позначиться на інвестиційному кліматі", – сказав нардеп.

Гончаренко також зауважив, що Україна може втратити довіру інвесторів і заплатити великі суми в судах.

"Головне завдання, яке є в економіці – це створювати робочі місця. Без інвестицій це зробити неможливо. А які інвестори прийдуть в державу, яка обманює? Ми бачимо і в ситуації з альтернативною енергетикою саме цей безкінечний обман, і це дуже серйозно…Всі борги однак зафіксовані, їх доведеться платити. І платити їх доведеться через арбітражі міжнародні, через судові рішення. Доведеться платити вже не тільки борги, а й судові витрати, а вони будуть величезними, тому що мова йде про міжнародний арбітраж", – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: