fbpx
Сьогодні
16:27 13 Лис 2021

В Україні з'явилася перша переробна лінія для упаковки типу Tetra Pak

Вперше в Україні на Зміївській паперовій фабриці на Харківщині запущена інноваційна виробнича лінія, яка дозволяє здійснювати повний цикл переробки всіх компонентів упаковки Tetra Pak та її аналогів.

Про це ШоТам повідомили у відділі комунікації Tetra Pak.

Новації упаковки

Завдяки спільним інвестиціям Зміївської паперової фабрики та компанії Tetra Pak відтепер підприємство зможе переробляти не тільки паперовий компонент, а й поліетиленовий та алюмінієвий компоненти упаковки.

Завдяки модернізації на 25% збільшилася загальна виробнича потужність лінії з переробки картонної упаковки для напоїв та продуктів харчування. Тепер щороку підприємство зможе переробляти до 15 тисяч тонн цього виду упаковки та виробляти понад 4 тисячі тонн високоякісної поліалюмінієвої гранули.

Вперше в Україні з'явиться повний цикл переробки всіх компонентів комбінованої картонної упаковки для напоїв та продуктів харчування на одному промисловому майданчику, що наблизить національну галузь поводження з відходами до стандартів ЄС.

Tetra Pak

Інвестиції проєкту

Співінвесторами проєкту стали Зміївська паперова фабрика та компанія Tetra Pak, світовий лідер у галузі виробництва упаковки й устаткування для харчової промисловості. Загальні інвестиції в проєкт склали близько 1,7 млн євро. Це партнерство підтверджує прагнення обох компаній працювати згідно з принципами економіки замкнутого циклу.

Завдяки модернізації лінії та встановленню сучасного обладнання європейських виробників PallMann і WIPA тут, на Зміївській паперовій фабриці, із суміші поліетилену та алюмінію будуть також виробляти вторинну поліалюмінієву гранулу. Ця затребувана сировина широко використовується для виготовлення різних виробів:

  • садових меблів,
  • оздоблювальних панелей, труб, предметів домашнього вжитку,
  • як домішка в процесі виробництва полімерно-піщаних виробів (тротуарної плитки, інженерних люків, зливостоків),
  • дорожніх покриттів, що значно покращує їхні властивості.

Завдяки багатоступеневій системі очищення чистота матеріалу досягає 98%. Вироби з вторинної поліалюмінієвої гранули можуть бути перероблені повторно. Інфраструктура переробки комбінованої картонної упаковки для напоїв та продуктів харчування в Україні динамічно розвивається з 2009 року, а об'єми переробки зростають щороку.

Так, у 2020 році було перероблено 5950 тонн (більше 130 млн штук упаковок), що становить понад 31% від усього об'єму випущеної на ринок країни упаковки (у 2019 р. – 4670 тонн відповідно). Усього з 2009 року в Україні було перероблено більше 40 тисяч тонн комбінованої картонної упаковки Tetra Pak та аналогів.

Проєкт у Харківській області був реалізований у рекордно короткі терміни, незважаючи на пандемію COVID-19, а сучасне обладнання від європейських постачальників, встановлене на підприємстві, відповідає найвищим світовим практикам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: