fbpx
Сьогодні
11:10 11 Лис 2021

В Україні зросло на 10% виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії

English version here

У січні-жовтні 2021 року порівняно із аналогічним періодом 2020 року виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) зросло більш ніж на 10%, до 10,023 млн МВт-год.

Про це повідомляє ДП "Гарантований покупець".

"За 10 місяців 2021 року виробники електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) згенерували і продали державному підприємству «Гарантований покупець» 10 023 тис. МВт-год вуглецево-нейтральної електричної енергії. Виробництво чистої електроенергії в січні-жовтні поточного року збільшилось більше ніж на 10% відносно аналогічного періоду 2020 року", – йдеться у повідомленні.

Частка "зеленої" генерації в енергобалансі України за результатами 10 місяців цього року сягнула 9%.

Однак, незважаючи на зростання, фактичне виробництво електроенергії з ВДЕ не досягло значень, закладених у прогнозному балансі електроенергії на 2021 рік. За плановими розрахунками, генерація з відновлювальних джерел мала б досягти 10,708 млн МВт-год.

Повідомляється, що найбільшу кількість "зеленої" електроенергії виробили сонячні станції (60,4%), на другому місці – вітрові (29,8%). Частка енергії з біомаси/біогазу становила 7,6%, гідроенергія – 2,3%.

З початку року Гарантований покупець заплатив за вуглецево-нейтральну електричну енергію 48,1 млрд грн, з яких 36,4 млрд грн – за поточний рік.

Як повідомлялося, більше 40 країн, серед яких і Україна, на кліматичній конференції COP26 у Глазго погодилися поступово відмовитися від використання викопного вугілля. Великі країни-споживачі вугілля, серед яких Канада, Польща, Україна та В'єтнам, поступово припинятимуть використання цього палива для виробництва електроенергії.

В Україні мають на меті до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65%, а до 2060-го – досягнути кліматичної нейтральності. Крім того, Україна приєдналася до ініціативи Net Zero World, що дозволить отримати доступ до розробок Міністерства енергетики США для можливої реалізації пілотних проєктів з декарбонізації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: