fbpx
Сьогодні
16:34 11 Лис 2021

Кожна друга дитина у віці від 13 до 15 років вже бодай раз пробувала курити, — дослідження

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я за 2019-ий рік, кожна друга дитина у віці від 13 до 15 років вже бодай раз пробувала курити.

Про це йдеться у матеріалі Рубрики.

Попри те, що кількість курців серед неповнолітніх зменшується, вона все одно лишається великою. Якщо у 2003-му році курили 86% дітей, зараз їх  50%.

Згідно з дослідженням, кожен п'ятий підліток має куріння за щоденну звичку, а кожен десятий вперше спробував цигарку в дев'ять або менше років.

Серед них і Віктор. Зараз чоловікові 60 і він не курить стільки ж, скільки йому було тоді, коли він почав курити — майже 10 років. Він розповідає, що з 35 почались проблеми з серцем, він не міг багато рухатися через слабкі легені, але й ігнорував попередження лікарів про те, що між життям і нікотином таки доведеться обирати.

"Ми з хлопцями курили за гаражами, у підвалах, ховалися від батьків і вчителів… Як закурив, не пам'ятаю, але точно пам'ятаю, що курити хотілося не менше, ніж їсти, пити чи, наприклад, спати. Зараз я розумію, що це була дуже сильна залежність. Бували періоди, коли у старшому віці я викурював по дві пачки на день і відчував, що навіть це ще не мій максимум. А потім, коли мені було 50, стався інфаркт. Закурити знову означало, що затяжка може стати останнім, що я зроблю в житті", — говорить Віктор. 

Коли питаю, чи могло б щось відбити у нього бажання курити, коли він був підлітком, той замислюється. А потім каже, що навряд дослухався б до суворих розмов. Тоді мовчить ще трохи і сміючись додає: "Та навіть батьків ремінь навряд щось дав би".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: