fbpx
Сьогодні
22:56 11 Лис 2021

Держпродспоживслужба заявила, що Україні загрожує брак питної води

Фото: Reuters

Україна вже за декілька десятків років може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води, заявила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька в Києві на Форумі з екології та сталого розвитку.

Про це пише Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

За словами Магалецької, зараз в Україні діють застарілі вимоги до якості води, які, до того ж, більшість постачальників не виконують.

В Україні сьогодні діють "Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", у яких загалом відсутні 23 показники безпечності та якості питної води, що містяться у відповідних директивах ЄС.

У чинному законодавстві відсутні норми контролю показників броматів, акриламіду, багатоядерних ароматичних вуглеводнів, вінілхлориду, епіхлоргідрину, електричної провідності тощо.

Із 2021 року нормативи для 4-х показників (акриламід, вінілхлорид, епіхлоргідрин, хлорати) у Європі у 100 разів жорсткіші, ніж в Україні.

"Наші норми потребують якнайшвидшої модернізації із використанням досвіду Європейського Союзу. Держпродспоживслужба підтримує адаптацію українського законодавства до європейських норм.

Сьогодні почали прийматися рішення, які дозволять покращити ситуацію – це обмеження використання фосфатів у миючих засобах та деяких пестицидів – це, приміром, хлорпірифос. Однак, нам потрібно більш активно впроваджувати у себе європейські норми.

Це не питання євроінтеграції, це питання виживання", –  пояснює Магалецька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: