fbpx
Сьогодні
15:37 10 Лис 2021

Застосунок для жінок, які бояться іти самі вулицею, запрацював в Україні

Фото: Tyler Nix / Unsplash

Тель-авівський стартап запустив мобільний застосунок SafeUP, який дозволяє жінкам гуртуватися та допомагати одна одній у ситуаціях небезпеки — наприклад, у разі загрози нападу або коли страшно йти вулицею на самоті.

Як виявили учасниці української спільноти "Фемінізм в деталях", ізраїльський застосунок з англомовним інтерфейсом доступний і в Україні.

До спільноти можуть долучатися виключно жінки. Застосунок і користування ним — безплатні.

Користувачок, які завантажили програму та зареєструвалися у ній, спершу перевіряє команда SafeUP з міркувань безпеки, передусім щоб упевнитися, що нова учасниця спільноти є саме жінкою, повідомляє Haaretz.

Користувачки можуть виконувати дві ролі — як просити про допомогу, так і надавати її. Друга опція недоступна для неповнолітніх дівчат (молодших 18 років). Тим, хто готові допомагати товаришкам, пропонують ознайомитися з навчальними матеріалами. Такі волонтерки позначаються у застосунку як «захисниці», guardians.

Існує три опції допомоги: «Розмова по дорозі», «Термінова допомога» та «Повідомити про місце перебування».

Перша опція дозволяє створити відеочат із «захисницею», яка підтримуватиме розмову під час шляху, доки жінка безпечно не дійде додому.

Друга — сигналізуватиме трьом «захисницям» в радіусі 500 метрів; вони можуть підтримати по відеозв'язку і, якщо є така потреба, викликати поліцію за адресою, де перебуває жінка в небезпеці.

Опція «Повідомити про місце перебування» дозволяє, відповідно, поділитися з іншими користувачками своєю локацією, якщо та здається небезпечною. Скажімо, жінка сідає в таксі або заходить у якесь приміщення тощо і раптом відчуває загрозу.

Наприклад, «захисниця» з Тель-Авіву розповіла виданню про один із випадків. Якось вночі вона отримала запит на допомогу. Жінка повідомляла, що її хтось переслідує на вулиці і їй лячно. «Захисниця» з'ясувала, що жінка перебуває поряд, швидко вийшла та зустріла її. Чоловік, який ішов позаду, розвернувся та пішов геть.

Застосунок запустили минулого вересня у співпраці з муніципалітетом Тель-Авіва.

До такої ініціативи спонукав випадок зі співзасновницею SafeUP Нетою Шрайбер Гамліель. Якось вона розважалася на вечірці в будинку друзів, як раптом помітила, що одна з її подружок зникла. Дівчину кинулися шукати та виявили в одній із кімнат поверхом вище: вона була напівроздягнена і намагалася відбитися від групи чоловіків, що її оточили.

Зараз застосунком користуються понад 70 тисяч жінок в Америках, Африці, Європі, Азії та Австралії. В Ізраїлі через застосунок проходить у середньому 100 запитів по допомогу щомісяця. Після кожного такого запиту команда зазвичай зв'язується з тією, хто просила по допомогу, та з тими, хто відгукнувся, щоб упевнитися, що історія завершилася щасливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: