fbpx
Сьогодні
12:58 10 Лис 2021

У Львові чотирирічна дівчинка навчає однолітків та їхніх батьків української мови

English version here

Чотирирічна Христина Дуда навчає своїх однолітків та їхніх батьків української мови. Дівчинка має свою сторінку в Instagram та 10 відеоуроків у YouTube, які допомагають маленьким діткам 2-4 років робити перші кроки у опануванні рідної мови

Про це "Укрінформ" розповіла мама дівчинки та ініціаторка проєкту «Христя і Бомко» Леся Дуда.

«Коли моя дитина почала засвоювати мову, то в нас постало питання дотримання мовної норми. Виникла ідея створити проєкт, щоб спробувати змалечку давати мовну норму або хоча б приділяти цьому увагу. Ми розуміли, що хочеться створити якісний продукт. Для того, щоб апробувати свої сили та зрозуміти наскільки ми та донька впораємося (на час зародження ідеї їй було 3 роки) – почали вести сторінку Христини Малини в Instagram. Тут короткими відео Христя по-дитячому намагалася донести до глядачів, що правильно/неправильно», – розповідає Дуда.

Фахова філологиня, засновниця Мовної майстерні «Слово на нОво» Леся Дуда має досвід навчання дорослих української мови. Проте жінка зрозуміла, що приділяти увагу мовному питанню потрібно змалечку. Тому вона написала проєкт, який подала на конкурс до Українського культурного фонду, загальний бюджет якого – 289 тис. грн, з них на платформі «Спільнокошт» зібрали 74 тис. грн.

За словами ініціаторки проєкту, створювали команду, орієнтуючись на дитячі відеоблоги, прискіпливо обирали партнера для Христі, який зумів би комунікувати у кадрі з наймолодшими. В амплуа Бомка – професійний актор, який має досвід роботи в дитячому театрі. Увесь процес навчання відбувається у формі гри.

До команди залучили дитячу психологиню, з якою радилися під час створення сценаріїв, обговорювали образ Бомка.

За сюжетом, Христя на дитячому майданчику знайомиться з невідомою істотою, яка не вміє розмовляти. Все, що може ця істота — казати «бом». Тому дівчинка дає йому ім'я – Бомко. Христя і Бомко здружилися і проводять час разом. Під час різних розваг дівчинка навчає свого нового друга розмовляти українською правильно.

Також до роботи над серіями ініціатори залучили відомих українців.

Також до роботи над серіями ініціатори залучили відомих українців. Зокрема, участь в проєкті взяли Тарас Тополя («Антитіла»), ONUKA, Євген Клопотенко, Alyona Alyona , Світлана Тарабарова, Наталка Карпа, Христина Соловій. Така ініціатива була спрямована на популяризацію проєкту серед дорослих, оскільки дитина засвоює мову того середовища, в якому росте. Крім цього, підтримку та популяризацію проєкт отримав від Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

Наразі зйомки дитячого проєкту «Христя і Бомко» завершені. Опубліковано 10 відео та навчальний комплекс програми. Відеоуроки у формі гри набрали тисячі вподобань від шанувальників.

Зараз команда проєкту працює над тим, щоб більше користувачів переглянули ролики. Леся Дуда планує співпрацю проєкту з дитячими садочками та центрами розвитку. 11 листопада команда організовує онлайн-зустріч для всіх бажаючих, щоб розповісти про свій проєкт та його життя поза кадром.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: