fbpx
Сьогодні
22:16 10 Лис 2021

19 листопада відбудеться останнє місячне затемнення в 2021 році

Фото: EPA

19 листопада 2021 року відбудеться часткове тіньове затемнення Місяця. У тінь Землі об 11:04 за Києвом зануриться 0,97 місячного диска: майже весь Місяць зайде в тінь Землі.

Про це пише НВ.

Спостерігати затемнення, на жаль, українці не зможуть, воно буде видно мешканцям Північної та Південної Америки, Австралії та Південно-Східної Азії.

За даними NASA, 19 листопада буде найтриваліше затемнення в столітті з тривалістю 3 години 28 хвилин. Місяць пройде через південну частину земної тіні.

Місяць перебуватиме під час затемнення в західній частині сузір'я Телець неподалік зоряного скупчення Плеяди. Зовнішні частини тіні, ймовірно, будуть забарвлені у блакитні кольори.

При цьому потрібно пам'ятати, що місячні затемнення відбуваються в повний місяць, коли Земля виявляється на одній лінії між Сонцем і Місяцем. Максимальна кількість місячних затемнень за рік — 4 (наприклад, у 2020 та 2038 роках), мінімальна кількість місячних затемнень — два на рік.

Під час повного місячного затемнення Сонце, Земля та Місяць на короткий час вишиковуються по прямій лінії. Під час часткового місячного затемнення Сонце, Земля та Місяць не утворюють точної прямої лінії.

Додамо, 4 грудня очікується повне затемнення Сонця. Смуга повної фази затемнення пройде акваторією Тихого та Атлантичного океанів, а також Антарктидою. Тож побачити його зможуть лише вчені в Антарктиді. Однак невеликі часткові фази затемнення спостерігатимуться на півдні Африки та Австралії.

Наступне повне місячне затемнення відбудеться 16 травня 2022 року. Наступного року буде лише два місячні затемнення, друге — 8 листопада 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: